Kalınlık boyunca homojen olmayan ortotrop elastik malzemelerden oluşan üç tabakalı silindirik kabukların zamana bağlı değişen dış basınç yükü etkisi altında dinamik stabilitesi
Dynamic stability of radially non-homogeneous orthotropic elastic three layered cylindrical shells under the effect of varying dependent external pressure
- Tez No: 96699
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT UZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç tabakalı silindirik kabuk, Ortotrop elastik malzeme, Homojen olmama, Diferansiyel denklem, Dinamik stabilite, Dış basmç yükü, Kritik yük, Kritik zaman ve Dinamiklik katsayısı VT, Three layered cylindrical shell, Orthotropic elastic material, Non-homogeneity, Differential equation, Dynamic stability, External pressure load, Critical load, Critical time and Dynamic factor - - -.u, ”wmia&iujj
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Çağdaş makinalarda, gemi üretiminde, şantiyede özellikle de füze ve uçak tasarımında homojen olmayan ortotrop elastik malzemelerden oluşan tabakalı ince plak ve kabuklar kullanılmaktadır. Üretim tekniği, radyasyon etkisi, termik etkiler ve yüzeysel cilalamalar vs. ise malzemenin homojenliğini bozan faktörlerdir. Bu durumda malzemenin elastik özellikleri noktadan noktaya sürekli olarak değişir ve nokta koordinatlarının sürekli fonksiyonu olur. Tabakaları oluşturan malzemelerin elastisite modüllerinin değişiminin gözönüne alınması, yapı elemanlarının boyut ve ağırlıklarının azalmasına, bunun sonucunda da, malzemeden tasarrufa imkan sağlar. Bu çalışmada elastisite modülleri kalınlık koordinatına bağlı olarak parçalı sürekli değişen ortotrop elastik malzemeden oluşturulan üç tabakalı silindirik kabukların, zamana göre kuvvet fonksiyonu şeklinde değişen dış basmç yükü etkisi altında dinamik stabilitesi araştırılmaktadır. Kirchhoff-Love hipotezi gözönüne alınarak homojen olmayan ortotrop elastik malzemelerden oluşan üç tabakalı silindirik kabukların temel bağıntı, dinamik stabilite ve uygunluk denklemleri çıkarılmaktadır. Kabuğun radyal yerdeğiştirmelerinin kabuk kalınlığına oranla çok küçük olması hali gözönüne alınarak bu denklemler yeniden düzenlenmektedir. Bu denklemlere Sachenkov metodu uygulanarak, basıncın zamana göre değişim katsayısının değişik değerlerinde, dinamik ve statik kritik yükler, dinamik ve statik dalga sayılan, kritik zaman, kritik impuls ve dinamiklik katsayısı için genel formüller elde edilmektedir. Elastisite modülleri değişim fonksiyonları sıfira eşit olduğunda, homojen ortotrop ve izotrop elastik malzemelerden oluşturulan tek tabakalı silindirik kabuklar için uygun ifadeler, bu formüllerden özel olarak elde edilmektedir. Daha sonra sayısal hesaplar yapılarak elastisite modüllerinin değişirninin, basıncın zamana göre değişim katsayısının, yükleme hızının, tabaka sayısı ve dizilişinin kritik parametrelere etkisi incelenmekte, değişik yöntemlerle elde edilen teorik ve deney sonuçlan ile karşılaştırmalar yapılmaktadır. Yapılan hesaplar bu faktörlerin kritik parametrelere etkisinin çok önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Dynamic Stability of Radially Non-homogeneous Orthotropic Elastic Three Layered Cylindrical Shells under the Effect of Varying Time Dependent External Pressure Thin layered plates and shells made of non-homogeneous orthotropic elastic materials are used in contemporary machines, ship production, construction areas and especially in aviation industry. Production techniques, radiation and thermic effects, and surface polishing etc. are the factors which damage homogeneity of material. Therefore, elastic properties of material vary from point to point continuously and they become continuous function of point coordinates. Consideration of varying elasticity moduli of materials which compose layers, causes the dimensions and the weights of the construction members to decrease and thus in conclusion, saving and extra-durability are provided from the material. In this study, the dynamic stability of three layered cylindrical shells, made of orthotropic elastic material, and having elasticity moduli which vary continuously depending on the thickness coordinate, under the effect of external pressure which vary as a power function of time, is studied. With the consideration of Kirchhoff-Love hypothesis, fundamental relations, dynamic stability and compatibility equations of non-homogeneous orthotropic elastic cylindrical shells are derived. These equations are rearranged taking into account that the radial displacements of cylindrical shell is very small with respect to thickness. By applying Sachenkov' s method to these equations, at the different values of the variation coefficient of pressure due to time, general formulas are obtained to get the dynamic and static critical loads, number of waves corresponding to these loads, critical time, critical impulse and dynamic factor. When variation functions of elasticity moduli are equal to zero, proper expressions for a homogeneous orthotropic and isotropic elastic one layered cylindrical shells are obtained as special cases of these equations. Then, after numerical calculation; the effect of variation of elasticity moduli, variation coefficient of external pressure due to time, loading speeds, and number and order of layers on critical parameters is examined and comparisons with theoretical and experimental results obtained by different methods are performed. Calculations prove that the effect of these factors on the critical parameters are very important.