Workplace dynamics in a multi-domain context: Effects of work-family conflict, effort–reward imbalance, and recognition on employee outcomes amid political instability and organizational support - evidence from Somalia and Türkiye
Çok alanlı bir bağlamda işyeri dinamikleri: Politik istikrarsızlık ve örgütsel destek ortamında iş-aile arası rol çatışması, çaba-ödül dengesizliği ve ödüller ve itibarın çalışan sonuçları üzerine etkileri Somali ve Türkiye'den kanıtlar
  1. Tez No: 966991
  2. Yazar: MARIAN ABDULLAHI HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK TÜREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri dinamikleri, Ödüller ve İtibar, Çaba-Ödül Dengesizliği (ERI), İş-Aile Arası Rol Çatışması, İş Memnuniyeti, İşyerinde motivasyon, İşyerinde İyi oluş hali, Örgütsel İklim ve Destek Sistemleri, Politik İstikrarsızlık, Somali, Türkiye, PLS-SEM, İnsan kaynakları, Politika yapımı, Workplace dynamics, Work-Family Conflict (WFI), Effort-Reward Imbalance (ERI), Rewards and recognition, Employee outcomes, Job satisfaction, Motivation, Well-being, Organizational climate, Organizational support systems, Political instability, Somalia, Türkiye, PLS-SEM, Human resources, Policymaking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu Yüksek Lisans tezi, farklı sosyo-politik şartlara sahip iki ülke olan Somali ve Türkiye'deki işyeri dinamiklerinin karmaşık etkileşimini araştırmaktadır. Çalışma, Ödüller ve İtibar, Çaba Ödül Dengesizliği (ERI) ve İş-Aile Arası Rol Çatışmasının çalışan İş Memnuniyeti, işyerinde motivasyon ve İşyerinde İyi oluş hali gibi bireysel seviyedeki değişkenler üzerindeki etkilerini incelemektedir. Ayrıca, Örgütsel İklim ve Destek Sistemlerinin aracı rolünü ve Politik İstikrarsızlığın bu ilişkiler üzerindeki düzenleyici etkisini araştırmaktadır. Her iki ülkedeki 403 çalışandan elde edilen veriler üzerinde Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) ile nicel bir araştırma yöntemi ve JAMOVI-R'de tamamlayıcı istatistiksel analizler kullanılarak elde edilen sonuçlar, ödüllerin ve takdir edilmenin çalışanlar için sürekli olarak olumlu sonuçlara yol açtığını göstermektedir. ERI ve İş-Aile Arası Rol Çatışması her zaman doğrudan etkiler göstermese de olumsuz etkileri Örgütsel İklim ve Destek Sistemleri tarafından önemli ölçüde aracılık edilmektedir; bu da destekleyici bir çalışma ortamının kritik sönümle rolünü vurgulamaktadır. İlginç bir şekilde, Politik İstikrarsızlık varsayılan ilişkileri önemli ölçüde düzenlememiş, bu da örgütsel düzeydeki faktörlerin bu bağlamlarda çalışan deneyimlerini şekillendirmede daha doğrudan etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu araştırma, yerleşik örgütsel davranış teorilerini az keşfedilmiş bağlamlara uygulayarak literatüre katkıda bulunmakta ve insan kaynakları uzmanları ile politika yapıcılar için paha biçilmez bilgiler sunmaktadır. Çeşitli küresel ortamlarda sürdürülebilir çalışan refahını ve performansını teşvik etmek için adil Ödüller ve İtibar, güçlü destek ağları ve esnek çalışma düzenlemelerini önçeliklendiren, bağlama duyarlı İK stratejilerinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This Master's thesis investigates the complex interplay of workplace dynamics in Somalia and Türkiye, two nations with distinct socio-political landscapes. It examines how rewards and recognition, effort-reward imbalance (ERI), and workfamily inter-role conflict influence individual level variables namely employee job satisfaction, motivation, and well-being. Furthermore, the study explores the mediating role of organizational climate and support systems and the moderating impact of political instability on these relationships. Using a quantitative research method with Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) and supplementary statistical analyses in JAMOVI-R on data from 403 employees in both countries, the results show that rewards and recognition consistently lead to positive outcomes for employees. While ERI and work-family conflict do not always predicts individual level variables, their negative impacts are significantly mediated by the organizational climate and support systems, highlighting the crucial buffering role of a supportive work environment. Interestingly, political instability did not significantly moderate the hypothesized relationships, suggesting that organizational-level factors may be more directly influential in shaping employee experiences in these contexts. This research contributes to the literature by applying established organizational behavior theories to under-explored contexts, providing invaluable information to human resource professionals and policymakers. It underscores the necessity of tailored, context-sensitive HR strategies that prioritize fair recognition, robust support networks, and flexible work arrangements to promote sustainable employee well-being and performance in diverse global settings.