Modern dönem bilgi anlayışları ve Menâr tefsiri
Modern era understandings of knowledge and Manār tafsīr
- Tez No: 967090
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Modern Dönem, Tefsir, Muhammed Abduh, Tefsîru'l Menâr, Muhammed Reşid Rıza, Qur'an, Modern Era, Tafsir, Muhammad Abduh, Tafsir al-Manar, Muhammad Rashid Riza
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada modern dönem bilgi anlayışlarının (modernizm, rasyonalizm, pozitivizm, realizm, natüralizm ve empirizm) 19. yüzyılda yaşamış İslam alimlerinden Muhammed Abduh ve Muhammed Reşid Rıza üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tefsir literatüründe Tefsîru'l-Menâr adıyla bilinen tefsirden hareketle, modern dönem bilgi anlayışlarının Kur'an yorumlarına etki ve yansıması ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, yöntemi ve çalışmada kullanılan ana kaynaklar ele alınmıştır. Birinci bölümde; modern döneme dair bazı kavramlar (modernizm, rasyonalizm, pozitivizm, realizm, empirizm, natüralizm) ve tanımları, Muhammed Abduh'un hayatı ve eserleri, modern dönem bilgi anlayışlarının Muhammed Abduh'un düşünce dünyasına etkisi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Menâr tefsirinin yöntemi, muhtevası ve tefsirin genel özellikleri tanıtılmıştır. Çalışmanın son kısmında, söz konusu bilgi anlayışlarının, Tefsîru'l-Menâr'da ele alınan Kur'an ayetlerinin yorumuna olan etkisi örnekler ışığında ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada ilgili ayetler bazında önce klasik tefsirlerdeki görüşlere yer verilmiş, ardından Tefsîru'l- Menâr'daki görüşler ortaya konularak aralarında mukayese yapılıp değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılarak çalışmamız son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this paper, examines the influence of modern-era understandings of knowledge (modernism, rationalism, positivism, realism, naturalism and empiricism) on the 19th century Islamic scholars Muhammad Abduh and Muhammad Rashid Riza. Based on the interpretation known as Tafsir al-Manar in the exegesis literature, the impact and reflection of modern-era understandings of knowledge on Quranic interpretations has been attempted to be revealed. Paper consists of an introduction, two sections and a conclusion. The introduction section addresses the subject, purpose, method and main sources used in the study. Through the first section, information is provided on some concepts (modernism, rationalism, positivism, realism, naturalism and empiricism) and definitions of the modern period, the life and works of Muhammad Abduh, and the impact of modern-era understandings of knowledge on Muhammad Abduh's world of thought. In the second section, information is provided on the method, content and general characteristics of the interpretation of Menar. In the last part of the study, the effect of the mentioned understandings of knowledge on the interpretation of the Quranic verses discussed in Tafsir al-Manar has been tried to be revealed in the light of examples. In the study, first the views in the classical establishments were given on the basis of the relevant verses, then the views in Tafsir al-Manar were presented, compared and evaluated. In the conclusion, a general evaluation was made and our study ended.