Adenosin, lidokain, esmolol ve magnezyum kardiyoplejisi ile St. Thomas no 2 ve custodiol-HTK kardiyoplejilerinin miyokardiyal koruma etkinliklerinin izole sıçan kalbinde karşılaştırılması
Comparison of myocardial protection efficacy of ALEM (adenosine, lidocaine, esmolol and magnesium) cardioplegia with that of St. Thomas no 2 and HTK cardioplegia in isolated rat heart
  1. Tez No: 967183
  2. Yazar: LEYLA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL FATİH AŞGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adenosin, Esmolol, Kardiyopleji, Langendorff, Adenosin, Esmolol, Cardioplegia, Langendorff
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde kalp cerrahisi esnasında kalbi korumak için yaygın olarak kullanılan kardiyoplejik solüsyonlar, miyokart korumasında henüz ulaşılmak istenen düzeyi sağlayamamakta, pek çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirmektedir. Çalışmamızın amacı günümüzde kullanılan kardiyoplejik içeriklere kıyasla daha az iskemi reperfüzyon hasarına sebep olan yeni bir kardiyoplejik içerik oluşturmaktır. Bu amaçla miyosit zarındaki tüm elektron kapılarını uygun şekilde etkileyerek iskemi reperfüzyon (I/R) hasarını minumuma indiren ve kimyasal hiperpolarizan arrest oluşturan ALEM kardiyoplejisi, hiperkalemik bir solüsyon olan St. Thomas 2 ve Custodiol (HTK) solüsyonu ile Langendorff perfüzyon sisteminde izole sıçan kalpleri üzerinde karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda, kalp ağırlığı, aort basıncı, sol ventrikül gelişmiş basıncı, kalp hızı, dp/dt max-min değerleri, troponin, caspase3 ve interlökin-6 parametreleri değerlendirildi. Ayrıca, iskemi-reperfüzyon hasarının, ultrastrüktürel düzeydeki etkilerini değerlendirmek için transmisyon elektron mikroskobisi kullanıldı. Ulaşılan verilere göre; ALEM kardiyoplejisi, klinikte aktif kullanılan kardiyoplejik solüsyonlar ile kardiyak parametreler açısından benzer etki gösterdiği tespit edilmiştir. İskemi sonrası troponin düzeylerinin ALEM grubunda daha düşük olduğu, caspase-3 ve interlökin-6 seviyelerinde diğer gruplar ile benzer olduğu saptanmıştır. ALEM grubuna ait transmisyon elektron mikroskobu görüntülerinde ise diğer kardiyoplejik içeriklere benzer hafif miyosit hasarı belirteçleri ile birlikte mitokondri yapısında normal v sonuçlar görülmüştür. Sonuçlarımız, kardiyoplejik içeriğimizin ileri araştırmalarla desteklenerek, mevcut kardiyoplejik ajanlar gibi klinikte kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cardioplegic solutions commonly used to protect the heart during cardiac surgery today do not yet provide the desired level of myocardial protection and also cause many negative effects. The aim of our study is to create a new cardioplegic content that causes less ischemia reperfusion damage compared to currently used cardioplegic content. We developed ALEM cardioplegia, which minimizes ischemia reperfusion damage by appropriately affecting all electron gates in the myocyte membrane and creates chemical hyperpolarizing arrest. We compared ALEM cardioplegia with St. Thomas 2, a hyperkalemic solution, and Custodiol (HTK) solution on isolated rat hearts in the Langendorff perfusion system. In our study, heart weight, aortic pressure, left ventricular developed pressure, heart rate, dp/dt max-min values, troponin, caspase-3 and interleukin-6 parameters were evaluated. In addition, transmission electron microscopy was used to evaluate the effects of ischemia-reperfusion injury at the ultrastructural level. According to the data obtained; ALEM cardioplegia was found to have similar effects on cardiac parameters with the cardioplegic solutions actively used in the clinic. It was found that post-ischemia troponin levels were lower in the ALEM group, and caspase-3 and interleukin-6 levels were similar to the other groups. In the transmission electron microscopy images of the ALEM group, normal results were seen in the mitochondrial structure together with mild myocyte damage markers similar to other cardioplegic ingredients. Our results show that our cardioplegic vii ingredient can be used in the clinic like existing cardioplegic agents, supported by further studies.