Sosyoekonomik durum ve anne stresinin çocuklarda hayal kırıklığına etkisinin incelenmesi
The effect of socioeconomic status and maternal stress on children's experience of disappointment
  1. Tez No: 967182
  2. Yazar: MERT TURHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Halk Sağlığı, Family Planning, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoekonomik durum, anne stresi, hayal kırıklığı, duygusal gelişim, çocuk, Socioeconomic status, maternal stress, disappointment, emotional development, children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, sosyoekonomik durum ve anne stresinin çocuklarda görülen hayal kırıklığı duygusu üzerindeki etkisini incelemektedir. Sosyoekonomik koşullar, annelerin ruhsal iyi oluşları ve çocukların duygusal gelişimi gibi temel kavramlar, güncel akademik kaynaklar ışığında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, düşük sosyoekonomik düzey ve yüksek anne stresi seviyelerinin çocuklarda duygusal zorluklara, özellikle hayal kırıklığına karşı artan hassasiyetle ilişkili olduğunu göstermektedir. Çalışma, aile odaklı stresin azaltılması için sosyal destek sistemlerinin ve toplumsal politikaların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of socioeconomic status and maternal stress on the emotional response of disappointment in children. Key concepts such as socioeconomic conditions, maternal psychological well-being, and children's emotional development were analyzed through academic sources. Findings indicate that low socioeconomic status and elevated maternal stress levels are closely associated with emotional difficulties in children, particularly an increased vulnerability to disappointment. The study emphasizes the importance of social support systems and policies aimed at reducing family-related stress to foster healthier emotional development in children.