2019-2024 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından omurga yaralanmalarına yönelik 'Erişkinler için Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik'e göre düzenlenen raporların 'yaralanma modeli' ve 'eklem hareket açıklığı modeli'ne göre değerlendirilmesi
Evaluation of the reports prepared by Balikesir University Department of Forensic Medicine for spinal injuries according to the 'Regulation on Disability Assessment for Adults' between 2019-2024 according to the 'injury model' and 'joint range of motion model'
- Tez No: 967287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Omurga Yaralanmaları, Maluliyet, Adli Tıp, Disability, Spinal Injuries, Disablement, Forensic Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Travma sonrası kişilerde oluşan kalıcı hasarlara bağlı maluliyet değerlendirilmesi Adli Tıp uygulamalarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Düzenlenen maluliyet raporlarının büyük bir kısmı, 20.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren“Erişkinler için Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik”ve eklerine uygun olarak tanzim edilmektedir. İlgili yönetmelikte omurga yaralanmalarına yönelik maluliyet oran tayininde“Yaralanma Modeli”ve“Eklem Hareket Açıklığı Modeli”kullanılarak raporlama yapılabileceği belirtilmektedir. Çalışmamızda 2019-2024 yılları arasında anabilim dalımızca omurga yaralanmasına yönelik rapor düzenlenen olguların“Erişkinler için Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik”ve eklerine uygun olarak maluliyet oranlarının değerlendirilmesi ve“Yaralanma Modeli”ve“Eklem Hareket Açıklığı Modeli”karşılaştırılması yapılarak farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 2019-2024 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından trafik kazasına bağlı omurga yaralanması sonucu rapor tanzim edilen 723 olgu ele alındı. Olguların demografik özellikleri, yaralanmanın verileri ve maluliyet oranları incelenerek istatistiksel analizi yapıldı. Çalışmamıza dahil edilen 723 olgunun 417'sinin (%57,68) erkek, 306'sının (%42,32) kadın cinsiyette olduğu saptanmıştır. Olguların ortalama yaşının 41±14,87 olduğu saptanmıştır. Omurgalardaki kırık ve yaralanma türleri arasında arka eleman kırıklarının 254 vaka (%35,13) ile ilk sırada olduğu görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen 723 olgu için ortalama maluliyet oranının %14,74±9,07 olduğu saptanmıştır. Omurlarda çoklu bölge yaralanmaları, sinir hasarı varlığı, belirgin yükseklik kaybı olması maluliyet oranındaki artışı en çok etkileyen risk faktörleridir. Eklem hareket açıklığı (EHA) modelinin kullanıldığı vakalarda ortalama maluliyet oranlarının daha yüksek olması, değerlendirme metodolojisinin standardizasyonunun önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Disability assessment due to permanent damages in individuals after trauma constitutes an important part of Forensic Medicine practices. The majority of the disability reports prepared are prepared in accordance with the“Regulation on Disability Assessment for Adults”and its annexes, which entered into force on 20.02.2019. The relevant regulation states that reporting can be done using the“Injury Model”and“Joint Range of Motion Model”in determining the disability rate for spinal injuries. In our study, it was aimed to evaluate the disability rates of the cases for which a report was prepared by our department for spinal injuries between the years 2019-2024 in accordance with the“Regulation on Disability Assessment for Adults”and its annexes and to reveal the differences by comparing the“Injury Model”and“Joint Range of Motion Model”. In our study, 723 cases for which a report was prepared by the Department of Forensic Medicine of Balıkesir University due to spinal injuries due to traffic accidents between the years 2019-2024 were examined. The demographic characteristics of the cases, the data of the injury and the disability rates were examined and statistical analysis was performed. Of the 723 cases included in our study, 417 (57.68%) were male and 306 (42.32%) were female. The mean age of the cases was 41±14.87. Among the types of fractures and injuries in the spine, posterior element fractures were the most common with 254 cases (35.13%). For the 723 cases included in the study, 14.74±9.07% of the mean disability data were working. Multiple site injuries, presence of nerve damage, and significant loss of height in the vertebrae are the risk factors that most affect the increase in disability rates. The fact that average disability rates are higher in cases where the range of motion (ROM) model is used shows the importance of standardization of the assessment methodology.