Endometriyal kanserlerde MUC1, LIF, ß3 integrin ekspresyonlarının normal endometriyuma göre değerelendilmesi , grade ve lenfovasküler alan invazyonuyla karşılaştırlması
- Tez No: 970409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AFŞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN EFE ÇAMİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal karsinom, MUC1, LIF, β3 integrin, LVSI, Endometrial carcinoma, MUC1, LIF, β3 integrin, LVSI
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Endometriyal kanser, kadınlarda en sık görülen jinekolojik malignitelerden biridir ve özellikle gelişmiş ülkelerde insidansı giderek artmaktadır. Kanserin histolojik grade'i, myometriyal invazyon derinliği ve lenfovasküler alan invazyonu (LVSI) prognostik açıdan kritik parametrelerdir. Bu çalışmada, MUC1, LIF ve β3 integrin ekspresyonlarının benign endometriyum ile karşılaştırılarak endometriyal karsinomlarda tümör grade'i ve LVSI ile ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Çalışma, 2019–2024 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Hastanesi'nde histerektomi uygulanmış 164 olgu üzerinde retrospektif olarak yürütülmüştür. Kontrol grubunu benign endometriyum dokusuna sahip 25 olgu, çalışma grubunu ise 139 endometriyal adenokarsinom olgusu (109 Grade I–II LVSI (–), 11 Grade I–II LVSI (+), 19 Grade III) oluşturmuştur. MUC1, LIF ve β3 integrin ekspresyon düzeyleri immünohistokimyasal yöntemle değerlendirilmiş ve boyanma skorları 0–2 arasında sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizlerde One-Way ANOVA, Tukey post-hoc ve çok değişkenli lineer regresyon testleri uygulanmış, p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: MUC1, LIF ve β3 integrin ekspresyonları benign dokulara kıyasla tümör gruplarında anlamlı şekilde yüksektir. MUC1, Grade I–II LVSI (–) grupta sınırlı, LVSI (+) ve Grade III olgularda belirgin artış göstermiştir. LIF, yalnızca LVSI (+) ve Grade III gruplarda anlamlı yükselmiştir. β3 integrin ise özellikle LVSI (+) ve Grade III olgularda dikkat çekici düzeyde artmıştır. Sonuç: MUC1, LIF ve β3 integrin ekspresyonlarının tümör grade'i ve LVSI varlığı ile anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. Bu biyobelirteçlerin histopatolojik kriterlere eklenmesi, prognostik değerlendirmeyi güçlendirebilir ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial cancer is one of the most common gynecological malignancies in women, with a steadily increasing incidence, particularly in developed countries. Histological grade, depth of myometrial invasion, and lymphovascular space invasion (LVSI) are critical prognostic parameters. This study aimed to investigate the expression of MUC1, LIF, and β3 integrin in endometrial carcinoma compared with benign endometrium and their relationship with tumor grade and LVSI. Methods: This retrospective study included 164 hysterectomy cases performed between 2019 and 2024 at Balıkesir University Hospital. The control group comprised 25 cases with benign endometrial tissue, while the study group consisted of 139 cases diagnosed with endometrial adenocarcinoma (109 Grade I–II LVSI (–), 11 Grade I–II LVSI (+), 19 Grade III). Immunohistochemical analysis was performed to assess MUC1, LIF, and β3 integrin expression, which were scored from 0 (negative) to 2 (high). Statistical analyses included One-Way ANOVA, Tukey post-hoc, and multivariate linear regression tests, with significance set at p<0.05. Results: Expression levels of MUC1, LIF, and β3 integrin were significantly higher in carcinoma groups compared with benign controls. MUC1 showed limited expression in benign tissues and Grade I–II LVSI (–) cases but was markedly increased in LVSI (+) and Grade III tumors. LIF expression was low in control and LVSI (–) groups, with significant elevation in LVSI (+) and Grade III cases. β3 integrin expression showed a mild increase in early-stage cases but was strongly elevated in LVSI (+) and Grade III tumors. Conclusion: MUC1, LIF, and β3 integrin expressions were significantly associated with tumor grade and LVSI. These biomarkers may provide additional prognostic value beyond conventional histopathological criteria and could support improved therapeutic strategies.