Süt dişlerindeki karyojenik bakterilerin oluşturduğu biyofilm yapının engellenmesinde postbiyotiklerin etkinliği
Effectiveness of postbiotics in preventing biofilm structure formed by cariogenic bacteria in primary teeth
  1. Tez No: 967320
  2. Yazar: GİZEM AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA KURT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilm, Diş çürüğü, Karyojenik bakteri, Postbiyotik, Süt dişi, Biofilm, Cariogenic bacteria, Dental caries, Postbiotic, Primary tooth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Süt Dişlerindeki Karyojenik Bakterilerin Oluşturduğu Biyofilm Yapının Engellenmesinde Postbiyotiklerin Etkinliği Amaç: Bu çalışmanın amacı, süt dişlerinden izole edilen karyojenik bakteriler (Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus ve Lactobacillus acidophilus) üzerinde postbiyotiklerin antimikrobiyal ve biyofilm inhibitör etkilerini in vitro koşullarda değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 6-12 yaş aralığındaki çocuk hastalardan çekim endikasyonu olan süt molar dişlerinden örnekler alındı. İzole edilen karyojenik bakteriler %5 koyun kanlı agar, MRS ve Mitis Salivarius Agar ortamlarında üretildi. Postbiyotikler, hem ticari hem de araştırma kapsamında elde edilen probiyotik suşlardan üretildi. Bakterilerin biyofilm oluşturma kapasiteleri Kongo kırmızısı agar ve kristal viyole boyama yöntemleriyle değerlendirildi. Postbiyotiklerin biyofilm oluşumu üzerindeki etkileri kontrol grupları ile karşılaştırmalı olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma kapsamında uygulanan postbiyotiklerin, üç farklı karyojenik bakteri türü (Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus ve Lactobacillus acidophilus) üzerinde biyofilm oluşumunu önlemede etkili olduğu saptanmıştır. Kristal viyole boyama yöntemiyle elde edilen optik yoğunluk ölçümleri, postbiyotiklerin biyofilm üzerindeki inhibitör etkisini net bir şekilde ortaya koymuştur. Farklı postbiyotik suşları arasında etkide farklılıklar gözlenmiş olup, laboratuvar ortamında üretilen postbiyotiklerin bazı ticari formlara göre daha yüksek biyofilm inhibisyonu sağladığı kaydedilmiştir. Sonuç: Postbiyotikler, canlı mikroorganizma içermemeleri ve antimikrobiyal metabolit içeriğiyle, özellikle çocuk hastalarda güvenle kullanılabilecek potansiyel ajanlar olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, postbiyotiklerin ağız mikrobiyotası üzerindeki düzenleyici etkilerini ve diş çürüklerinin önlenmesinde kullanılabilirliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effectiveness of Postbiotics in Preventing Biofilm Structure Formed by Cariogenic Bacteria in Primary Teeth Aim : This study aimed to evaluate the antimicrobial and biofilm-inhibitory effects of postbiotics on cariogenic bacteria (Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, and Lactobacillus acidophilus) isolated from primary teeth under in vitro conditions. Materials and Methods : Primary molar teeth with extraction indications were collected from pediatric patients aged 6–12 years. The isolated cariogenic bacteria were cultured on 5% sheep blood agar, MRS, and Mitis Salivarius Agar media. Postbiotics were produced from both commercial strains and laboratory-derived probiotic strains. The biofilm-forming capacities of the bacteria were assessed using Congo red agar and crystal violet staining methods. The effects of postbiotics on biofilm formation were comparatively analyzed with control groups. Results : Within the scope of the study, the applied postbiotics were found to be effective in preventing biofilm formation by three different cariogenic bacterial species (Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, and Lactobacillus acidophilus). Optical density measurements obtained using the crystal violet staining method clearly demonstrated the inhibitory effect of postbiotics on biofilm formation. Differences in efficacy were observed among the various postbiotic strains, with some laboratory-produced postbiotics exhibiting higher biofilm inhibition compared to certain commercial formulations. Conclusion : Postbiotics, due to their content of antimicrobial metabolites and the absence of live microorganisms, stand out as promising agents that can be safely used in pediatric patients. The findings of this study support the regulatory effects of postbiotics on oral microbiota and their potential application in the prevention of dental caries.