Demineralize edilmiş süt dişi numunelerinde mineral indükleyici peptit ilave edilmiş macun etkisinin ex vivo ortamda incelenmesi
Evaluation of the effect of a mineralization-inducing peptide-added toothpaste on demineralized pri̇mary tooth specimens in an ex vivo model
- Tez No: 1007213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENKHAN BAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Süt dişi, remineralizasyon, florür, MPP3, biyomimetik peptit, mikro-BT, mikrosertlik, Primary teeth, remineralization, fluoride, MPP3, biomimetic peptide, micro-CT, microhardness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, karyojenik bir pH döngüsünün taklit edildiği ex vivo ortamda, florlu diş macununa ilave edilen mineralizasyonu indükleyici peptit 3 (MPP3)'ün demineralize edilmiş süt dişi minesinde remineralizasyon üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, çekilmiş süt dişlerinden elde edilen mine örnekleri standart protokoller doğrultusunda hazırlanmıştır. Örnekler; kontrol grubu, florlu diş macunu uygulanan grup, peptitli diş macunu uygulanan grup, flor ve peptit içeren diş macunu uygulanan grup ile ticari florlu diş macunu uygulanan grup olmak üzere beş çalışma grubuna ayrılmıştır. Her grup için 12 adet olmak üzere toplam 60 adet diş üzerinde çalışılmıştır. Tüm örnekler, toplam 28 gün süren karyojenik pH döngüsüne tabi tutulmuş; her döngüde günlük olarak 6 saat demineralizasyon ve 18 saat remineralizasyon uygulanarak yapay çürük lezyonları oluşturulmuştur. pH döngüsü sonrasında örneklere, fırçalama simülatörü kullanılarak belirlenen protokole uygun şekilde fırçalama gerçekleştirilmiştir. Örnekler ilk 5 günlük fırçalama periyodu sonunda mikrosertlik ve mikro-bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) analizleri ile değerlendirilmiştir. Ardından örneklere ikinci kez 5 gün süreyle fırçalama uygulanmış ve 10. gün sonunda mikrosertlik ölçümleri tekrarlanmıştır. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 21.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Başlangıç ölçümleri (T0) ile karşılaştırıldığında, demineralizasyon sonrası ölçümlerde (T1) tüm gruplarda mineral yoğunluğu ve mikrosertlik değerlerinde azalma saptanmıştır. İlk 5 günlük fırçalama periyodu sonrası yapılan değerlendirmelerde (T2), özellikle flor ve peptit içeren diş macunu uygulanan grupta mineral yoğunluğu ve mikrosertlik değerlerinde anlamlı artış gözlenmiştir. Mikro-bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) analizleri, T2 zaman noktasında bu grupta mineral yoğunluğunun yalnızca florlu ve peptitli diş macunu uygulanan gruplara kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. İkinci 5 günlük fırçalama periyodu sonunda gerçekleştirilen mikrosertlik ölçümlerinde (T3), flor ve peptit içeren diş macunu uygulanan grupta sertlik artışının devam ettiği ve diğer gruplara kıyasla en yüksek mikrosertlik değerlerine ulaşıldığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu ex vivo çalışmanın sonuçları, florlu diş macununa eklenen mineralizasyonu indükleyici peptit MPP3'ün demineralize süt dişi minesinde remineralizasyonu artırdığını ve mine sertliğini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. MPP3'ün, çocuk diş hekimliğinde başlangıç mine lezyonlarının non-invaziv tedavisinde umut verici bir biyomimetik ajan olabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu bulguların klinik koşullarda doğrulanabilmesi için ileri in vivo ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this ex vivo study was to evaluate the effect of mineralization-inducing peptide 3 (MPP3) added to a fluoride toothpaste on the remineralization of demineralized primary tooth enamel under a simulated cariogenic pH-cycling model. Materials and Methods: In this study, enamel specimens obtained from extracted primary teeth were prepared according to standardized protocols. The specimens were divided into five experimental groups: control group, fluoride toothpaste group, peptide-containing toothpaste group, fluoride plus peptide-containing toothpaste group, and commercial fluoride toothpaste group. A total of 60 teeth were studied, with 12 teeth in each group. All specimens were subjected to a cariogenic pH-cycling model for a total of 28 days, consisting of 6 hours of demineralization and 18 hours of remineralization per day, during which artificial carious lesions were created. After the pH-cycling period, toothbrushing was performed using a brushing simulator according to the predetermined protocol. After the first 5-day brushing period, the specimens were evaluated using microhardness testing and micro-computed tomography (micro-CT). Subsequently, a second 5-day brushing period was applied, and microhardness measurements were repeated at the end of day 10. Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics 21.0 software, and the level of significance was set at p < 0.05. Results: Compared to baseline measurements (T0), a decrease in mineral density and microhardness values was observed in all groups after demineralization (T1). Following the first 5-day brushing period (T2), a significant increase in mineral density and microhardness values was detected, particularly in the fluoride plus peptide-containing toothpaste group. Micro-computed tomography (micro-CT) analysis demonstrated that at T2, mineral density in this group was higher than that observed in the fluoride-only and peptide-only toothpaste groups. At the end of the second 5-day brushing period (T3), microhardness measurements revealed a continued increase in hardness values in the fluoride plus peptide-containing toothpaste group, which exhibited the highest microhardness values among all experimental groups. Conclusion: The results of this ex vivo study indicate that the addition of the mineralization-promoting peptide MPP3 to fluoride toothpaste enhances remineralization and improves enamel hardness in demineralized primary tooth enamel. MPP3 may represent a promising biomimetic agent for the non-invasive management of early enamel lesions in pediatric dentistry. Further in vivo and clinical studies are required to validate these findings.