Şahver Çelikoğlu'nun hayatı, eserleri ve tasavvufi görüşleri
Şahver Çelikoğlu's life, works and sufi views
- Tez No: 967351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR GÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şahver Çelikoğlu, Tasavvuf, Marifet, Muhabbet, Mehmet Zahid Kotku, Şahver Çelikoğlu, Sufism, Gnosis (Ma'rifah), Love (Muhabbet), Mehmet Zahid Kotku
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
İlim ve hizmetle geçmiş bir ömür süren Şahver Çelikoğlu'nun hayatı birinci bölümde dört başlık altında incelenmiştir. İlk başlıkta çocukluğu ve gençliği ele alınmıştır. Bu dönemin en dikkat çeken yanı çok küçük yaşta anne babasının kendisine okuduğu kitaplarla okuma ve ilim öğrenme sevgisini kazanmış olmasıdır. Bu açıdan Çelikoğlu,“ağaç yaşken eğilir”atasözünün güzel örneklerinden biridir. Eğitim hayatı yarıda kalmış olmasına rağmen ilim öğrenme yolculuğunun ömür boyu devam etmesi de bu dönemin özelliklerindendir. İkinci başlıkta tarikata intisabı ele alınmıştır. Bu bölüm onun hayatının dönüm noktası olan Mehmet Zahid Kotku ile tanışması ve onun vefatından sonra intisab ettiği hocalarını, onlarla olan hatıra ve ilişkilerini konu edinmektedir. Hayatının bu dönemi, onun tasavvuf ile tanıştığı, ilim yolculuğunu irfan ile buluşturduğu dönemdir. Üçüncü başlıkta hizmet dönemi ve vefatı ele alınmıştır. Tasavvufun en önemli değerlerinden olan hizmet onun eserlerinde, çağa uygun yöntemleri kullanarak geniş kitlelere hitap etmesinde, bil-hassa kadınların eğitimine önem vererek öğrenciler yetiştirmesinde, dernekler kurmasında ve daha birçok noktada görülmektedir. Şahsiyeti ve tesirlerinin incelendiği dördüncü başlıkta ise onun ilmi ve tasavvufi şahsiyeti ile eserlerinin tanıtımlarına yer verilmiştir. Onun ilmi yönü, hadis hafızları yetiştirmesi, Kur'ân-ı Kerim ezberine verdiği önem ve sahih kaynaklara dayalı bilgiye gösterdiği hassasiyet şeklinde öne çıkarken; tasavvufî yönünde ise edep, muhabbet ve marifet kavramlarının baskın olduğu görülmektedir. Eserlerinin bir kısmını kendisi kaleme alsa da çoğunluğu Eskişehir'de yayın yapmakta olan Yeni Radyo'da yaptığı programlardaki sohbetlerinden derlenmiş çalışmalardır. Bunların yanı sıra edebiyat, kelam/akaid, ibadet/fıkıh, tasavvuf, hadis, güzel ahlaka dair eserler kaleme alması, Ali b. Osman el-Ûşî'nin Maturidi Akaidi eserine, Esmâü'l-hüsnâ ve kırk hadise dair şerh çalışmalarının yanı sıra Reddiye ve henüz gün yüzüne çıkmamış Divan-ı Sezai-i Gülşenî gibi kıymetli eserleri tercüme ve telif ederek okuyucunun hizmetine sunması onun ilmi yönünün genişliğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın ikinci bölümde ise Tasavvufî görüşleri, tasavvuf-tevbe-ihsan, seyr-i sülûk, nefs ve nefs tezkiyesi, şeriat- tarikat-marifet ve muhabbetullah gibi ana eksenlerde şekillenen kavram gruplarının yanı sıra diğer kavramlar başlığı altında toplanan çeşitli kavramlar çerçevesinde tasnif edilerek sistematik bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The life of Şahver Çelikoğlu, a woman whose lifetime was devoted to knowledge and service, is examined under four main headings in the first chapter of this study. The first heading addresses her childhood and youth. What stands out in this period is her early passion for reading and learning, nurtured by her parents reading books to her at a very young age. In this respect, Çelikoğlu exemplifies the proverb“a tree is bent while it is young.”Although her formal education was interrupted, her journey of seeking knowledge continued throughout her life. The second heading discusses her initiation into the Sufi order. This section focuses on her pivotal encounter with Mehmet Zahid Kotku and, after his death, the other spiritual mentors she followed, along with her memories and relationships with them. This period marks her introduction to Sufism and the unification of her scholarly journey with spiritual wisdom. The third heading covers her period of service and her death. One of the fundamental values of Sufism—service—is evident in many aspects of her life: her writings, her ability to reach large audiences using modern communication tools, her emphasis on women's education, her training of students, her establishment of associations, and more. The fourth heading analyzes her personality and influence. This section presents her scholarly and Sufi character along with the content of her works. Her scholarly identity is especially notable in her training of hadith memorizers, her focus on Qur'anic memorization, and her strong commitment to conveying information based on authentic sources. On the Sufi side, the concepts of adab (courtesy), love, and gnosis (ma'rifah) stand out as the core elements of her spiritual thought. Many of her works are not merely authored texts, but rather compilations from her radio talks. In addition to this, she wrote extensively on various subjects such as literature, theology (kalām/'aqīdah), worship (fiqh), Sufism, hadith, and ethics. Through commentary, translation, and original compositions, including unpublished works brought to light for the first time, she made significant contributions to Islamic knowledge. The second chapter of this study presents her Sufi views in a systematic manner, classified thematically around core concepts.