Nöroblastoma hücre hattında (Z)-2,3-bis(4-nitrofenil)-akrilonitril (ZNPA) ile paraoksonaz (PON1) aktivasyonunun interlökin-6(IL-6) ve HIF-1α protein seviyeleri ile ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship between Paraoxonase-1 (PON1) activation by ZNPA (Z-2,3-bis (4-nitrophenyl)-acrylonitrile) and interleukin-6 and HIF-1α protein levels in neuroblastoma cell line
  1. Tez No: 967377
  2. Yazar: ARMIN ATTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖZENSOY GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: HIF-1α, IL-6, Nöroblastoma, PON1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsan PON1 enzimi, karaciğerde sentezlenen, insan serumunda HDL yapısında bulunan, 43kDa molekül ağırlığında, Ca +2 -bağımlı bir ester hidrolazdır. PON1 enziminin doğrudan makrofaj proinflamatuar yanıtlarını baskılayarak proinflamatuar reaksiyonların oluşumunu azalttığı bildirilmiştir. PON1, düşük yoğunluklu lipoproteini (LDL) oksidasyondan koruyarak önemli anti-inflamatuar etkiler sergilemektedir. Nöroblastoma, genomik ve epigenetik bozukluklar nedeniyle farklılaşma geçiren nöral kökenli hücrelerden kaynaklanan beyin kanseri türüdur. Nöroblastomada, kötü huylu progresyon, kanserle ilişkili inflamasyona dönüşebilen inflamatuar tepkilere yol açmaktadır. Hipoksi ve inflamasyonun kanserle ilişkisi çeşitli kanser türlerinde belirtilmiştir. HIF-1α noroblastomada anjiyogenez ve metastaz gibi önemli süreçlerde rol oynayan genlerin düzenlemektedir. HIF-1α, NF-κB sinyal yolu ile pro-inflamatuar sitokinler TNF-α, ve IL-6 'nın üretiminde etkin rol oynamaktadır. IL-6, bir pro-inflamatuar sitokin olarak tümörgenez ile ilişkili sinyal yolaklarını aktive ederek nöroblastoma tümörlerinin patogenezinde önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, PON1' in bilinen aktivatörü ZNPA ile PON1 enziminin protein seviyesinin arttırılmasının SH-SY5Y nöroblastoma hücre hattında HIF-1α ve IL-6 proteinlerinin düzeyleri üzerine etkisi incelenmiştir. ZNPA, SH-SY5Y hücre hatlarındaki sitotoksik etkileri, MTT yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş ve IC 50 değerleri hesaplanmıştır. SH-SY5Y hücre hattında ZNPA ile indüklenen PON1 protein düzeyinin, HIF-1α ve IL-6 düzeyindeki etkisini belirlemek amacıyla PON1 enzim aktivitesi ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda SH-SY5Y hücrelerinde kontrol grubu ve ZNPA uygulanan hücre grubu karşılaştırıldığında, ZNPA uygulanmış hücrelerde, PON1 protein seviyesinin artması ve HIF-1α ve IL-6 protein seviyelerinde düşüş gözlenmiştir. SH-SY5Y hücre hattında ZNPA uygulamasının nöroblastoma kanser hücreleri üzerinde yüksek toksisite sergilediği belirlenmiştir(P< 0.001 ve IC 50 = 20.6 µM/L).
Özet (Çeviri)
Human PON1 enzyme is a Ca2+-dependent ester hydrolase with a molecular weight of 43 kDa, synthesized in the liver and found in the HDL structure in human serum. PON1 enzyme directly suppresses macrophage proinflammatory responses and reduces the occurrence of proinflammatory reactions. PON1 exhibits significant anti-inflammatory effects by protecting low-density lipoprotein (LDL) from oxidation. Neuroblastoma is a type of brain cancer originating from neural crest cells that undergo differentiation due to genomic and epigenetic disorders. In neuroblastoma, malignant progression leads to inflammatory responses that can develop into cancer-associated inflammation. The connection among hypoxia, inflammation and cancer has been identified in several cancer. HIF-1α regulates genes that play important roles in angiogenesis and metastasis in neuroblastoma. HIF-1α regulates the production of pro-inflammatory cytokines TNF-α and IL-6 via the NF-κB signaling pathway. As a pro-inflammatory cytokine, IL-6 contributes significantly to the pathogenesis of neuroblastoma tumors by activating signaling pathways associated with tumorigenesis. In this study, the effect of increasing the protein level of PON1 enzyme with ZNPA, a known activator of PON1, on the levels of HIF-1α and IL-6 proteins in the SH-SY5Y neuroblastoma cell line was investigated. Cytotoxic effects of ZNPA on SH-SY5Y cell lines were evaluated using the MTT method and IC50 values were calculated. PON1 enzyme activity was assessed to determine the the effect of PON1 protein level on changes in HIF-1α and IL-6 levels in SH-SY5Y cell line. As a result of the study, when the control group and the ZNPA-treated group in SH-SY5Y cell-line were compared, a decrease in HIF-1α and IL-6 protein levels was observed in the group with increased PON1 protein levels.