Sanayi makinelerinde kullanıcı güvenliğini artırmaya yönelik QR kod destekli kullanım izleme ve bilgilendirme sistemi geliştirilmesi: Üretim sistemi örneği
Development of a QR code-supported usage monitoring and information system to increase user safety in industrial machinery: Production system example
- Tez No: 967422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, QR Kod Sistemi, Eğitim, İSG, Digitalization, QR Code System, Education, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sanayi makineleri, üretim süreçlerinde yüksek verimlilik sağlarken aynı zamanda iş kazaları ve mesleki hastalıklar açısından ciddi riskler barındırmaktadır. Bu riskleri minimize etmek için kişisel koruyucu donanımların (KKD) doğru kullanımı ve makinelerin güvenli çalışma prosedürlerine uygun şekilde işletilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak, geleneksel yöntemlerle çalışanların güvenlik kurallarına uymasını sağlamak ve gerekli KKD'leri eksiksiz olarak kullanmalarını kontrol etmek zor olabilmektedir. Bu çalışmada, sanayi makinelerinde kullanıcı güvenliğini artırmaya yönelik QR kod destekli kullanım izleme ve bilgilendirme sistemi önerilmektedir. Önerilen sistem, makinelerin güvenli kullanımı için gereken adımları dijital ortamda sunarak çalışanların daha bilinçli hareket etmesini sağlamaktadır. Geliştirilen QR kod sistemi, çalışanlara makineyi kullanmadan önce hangi KKD'leri giymeleri gerektiğini, bu KKD'lerin nasıl doğru şekilde giyileceğini ve makineyi çalıştırmadan önce yapılması gereken kontrolleri görsel ve işitsel içeriklerle sunmaktadır. Ayrıca, olası bir acil durumda acil durdurma butonunun konumu ve işleyişi hakkında anlık bilgi vererek müdahale süresini kısaltmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada geliştirilen sistemin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) standartlarına uygunluğu değerlendirilmiş ve sanayi ortamında uygulanabilirliği test edilmiştir. QR kod tabanlı bilgilendirme sisteminin, çalışanların güvenlik prosedürlerine uyumunu artırarak iş kazalarını azaltmada etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, dijitalleşen üretim süreçlerinde iş güvenliği uygulamalarının da dijital çözümlerle desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, endüstride KKD kullanımını daha etkin hale getirmek ve iş güvenliği kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla önemli bir katkı sunmaktadır. Sanayi 4.0'ın gelişimi ile birlikte iş güvenliği sistemlerinin dijitalleşmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Önerilen QR kod tabanlı sistem, geleneksel eğitim ve denetim yöntemlerine kıyasla daha hızlı, erişilebilir ve kullanıcı dostu bir çözüm sunmaktadır. Böylece, çalışanlar makine başında anlık olarak güvenlik bilgilerine ulaşarak daha bilinçli hareket edebilmekte, iş kazalarının önüne geçilebilmektedir. Bu çalışmanın ilerleyen süreçlerinde sistemin genişletilerek farklı sektörlerde uygulanabilirliğinin araştırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Industrial machines provide high efficiency in production processes but also pose significant risks in terms of occupational accidents and diseases. Minimizing these risks requires the correct use of personal protective equipment (PPE) and ensuring that machines are operated according to safety procedures. However, it is challenging to enforce compliance with safety rules and verify the complete use of necessary PPE through traditional methods. In this study, a QR code-supported usage monitoring and information system is proposed to enhance user safety in industrial machinery. The proposed system provides digital guidance for the safe use of machines, enabling workers to act more consciously. The developed QR code system offers visual and auditory content that informs employees about which PPE to wear before operating the machine, how to wear it correctly, and the essential pre-operational checks. Additionally, it provides real-time information on the location and operation of the emergency stop button, aiming to reduce response time in case of an emergency. This study evaluates the compliance of the developed system with occupational health and safety (OHS) standards and examines its applicability in industrial environments. The QR code-based information system has been observed to enhance workers' adherence to safety procedures and contribute to the reduction of workplace accidents. Furthermore, the findings indicate that in digitalizing production processes, safety practices should also be supported by digital solutions. This research offers a significant contribution to improving PPE usage efficiency and promoting a stronger workplace safety culture in the industry. With the advancement of Industry 4.0, the digitalization of safety systems has become inevitable. The proposed QR code-based system provides a faster, more accessible, and user-friendly solution compared to traditional training and supervision methods. As a result, workers can instantly access safety information while operating machinery, allowing them to act more consciously and preventing occupational accidents. Future studies will focus on expanding the system's application to different industries to further enhance its effectiveness and adaptability.