Türkçenin morfo-sentaktik yapılarının İtalyancayla denklik ilişkileri ve bu ilişkilerin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılması
The equivalence relations of morpho-syntactic structures of Turkish with Italian and the use of these relations in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 967463
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTHAN KAHRAMANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: morfo-sentaks, denklik ilişkileri, yabancı dil olarak Türkçe, morpho-syntax, equivalence relations, Turkish as a Foreign Language
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Türkçedeki çok biçimbirimli yüklemler, farklı sözcük türleri ve kelime gruplarının morfo-sentaktik özelliklerini inceleyerek bunların İtalyanca ile olan denklik ilişkilerini ortaya koymayı ve söz konusu ilişkilerin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde nasıl işlevsel biçimde kullanılabileceğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Türkçe ve İtalyanca arasındaki kip, kişi, çatı, türetim ve çekim gibi temel dilbilgisel kategoriler ele alınmış; bu unsurların dizilim sıraları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Yapılan çözümlemelerin, Türkçenin morfo-sentaktik yapısının daha sistemli bir biçimde anlaşılmasına katkı sağlayabileceği ve anadili İtalyanca olan öğreniciler için Türkçenin öğretimini bir ölçüde kolaylaştırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the morpho-syntactic features of Turkish multi-morphemic predicates, various word classes, and word groups in order to identify their equivalence relations with Italian and to explore how these relations can be functionally utilized in teaching Turkish as a foreign language. In this context, core grammatical categories such as tense, person, voice, derivation, and inflection in Turkish and Italian have been addressed, and the ordering of these elements has been comparatively analyzed. It is considered that the analyses carried out may contribute to a more systematic understanding of Turkish morpho-syntax and potentially facilitate the learning process for Italian-speaking learners of Turkish.