Murgul (Artvin) ilçesi herpetofaunasının araştırılması
Investigation on the herpetofauna species of the Murgul (Artvin)
  1. Tez No: 96757
  2. Yazar: BERNA ERGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL KUTRUP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Herpetofauna, Murgul, Artvin, Amfibi, Reptil VI, Herpetofauna, Murgul, Artvin, Amphibia, Reptilia
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada Murgul (Artvin) İlçesi'nin Herpetofaunası araştırılmıştır. 01.03.2000 - 31.05.2000 tarihleri arasında yapılan çalışma sonucunda, toplam 91 (43 o o, 48tp¥) örnek yakalanmıştır. Toplanan örneklerden Amphibia sınıfına ait Anura (kuyruksuz kurbağalar) takımından 6, Urodela (kuyruklu kurbağalar) takımından 2, Reptilia sınıfına ait, Squamata (kertenkelemsi sürüngenler) takımından 6 ve Ophidia (yılanlar) takımından 6 olmak üzere toplam 8 familyaya ait 20 türün bu bölgede yaşadığı belirlenmiştir. Yakalanan türlerden, Bufo viridis, Lacerta trilineata, Coluber jugularis, Natrix tessellata, Elaphe hohenackeri türleri Doğu Karadeniz Bölgesi için yeni kayıttır. Çalışma sonunda, bu bölge için bulunan yeni türlerin yanı sıra daha önceden bildirilmiş türlerin de yayılış sınırları genişletilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation on the Herpetofauna Species of the Murgul (Artvin) In this study the systematic and distribution of Amphibia and Reptilia in the count of Murgul (Artvin) have been investigated. A total of 91 specimen were captured between 01.03.2000 - 31.05.2000. It was described 20 species belonging to 8 familia. It was determined that 6 Anura, 2 Urodela, 6 Squamata and 6 Ophidia species exist in the working area. As a result of this study it can be said the species of Bufo viridis, Lacerta trilineata, Coluber jugilaris, Natrix tessellata, and Elaphe hohenackeri are new records for East Black Sea Region. In addition to the new species distrubition of previous species life borders were expanded.