Gümüşhane ve Bayburt yörelerindeki jura-alt kretase yaşlı karbonatların mikrofasiyes incelenmesi
Microfacies investigations of jurassic-lower cretaceous irmestones in Gümüşhane and Bayburt
- Tez No: 96764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Berdiga Formasyonu, Kireçtaşı, Dolomit, Mikrofasiyes, KD Türkiye, Berdiga Formation, Limestone, Dolomite, Microfacies. NE Turkey saso*wii*M
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma ile Bayburt ve Gümüşhane yörelerinde (KD Türkiye) geniş alanlarda yüzeyleme veren ve tümüyle karbonatlı kayaçlardan oluşan Berdiga Formasyonu'ndan ölçülü kesitler alınarak, birimin mikrofasiyes özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gümüşhane yöresinden alınan ölçülü kesitlerdeki sistematik örneklerden, Berdiga Formasyonu'nun genelde dolomitik karbonat kayaçlardan oluştuğu tespit edilmiştir. Dolomitlerin mikrokristalin, idiotopik-S ve ksenotopik-A tipte olduğu görülmüştür. Kuşakkaya ölçülü kesitinin tavanında bir kaç kireçtaşı örneği bulunmaktadır. Dolomitler mikrokristalin, ksenotopik-A, idiotopik-S ve idiotipik-C tiptedir. Sahntaşı Tepeden ölçülen kesitin tavanında 53 metrelik bir kısım, kireçtaşlarmdan oluşmaktadır. Kireçtaşlan çoğunlukla tanetaşlanndan oluşmakla birlikte, ara seviyelerde istiftaşı özelliğinde kayaçlar da bulunmaktadır. Dolomitler mikrokristalin, idiotopik-C, idiotopik-S, ksenotopik-A ve idiotopik-E tiptedir. Bayburt (Karagelinler Tepe) yöresinden alınan ölçülü kesitin dolomitler, dolomitik kireçtaşlan, kristalize kireçtaşlan ve kireçtaşlarmdan oluştuğu saptanmıştır. İdiotopik-E, ksenotopik-A ve idiotopik-C tipteki dolomitler daha çok istifin alt seviyelerinde gözlenmektedir. Tüm ölçülü kesitlerde diyajenetik olarak gelişmiş silisleşme, kalsitleşme ve stilolitleşme görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Microfacies investigations of Jurassic-Lower Cretaceous Limestones in Gümüşhane and Bayburt Areas This study, aims to investigate the microfacies features of the Berdiga Formation (NE Turkey) based on measured stratigraphical sections, composed totally of carbonates and covering large areas. The samples collected from the measured stratigraphical sections in the Gümüşhane region indicates that the Berdiga Formation is composed mainly of dolomitic carbonaceous rocks and that the dolomites are of varying types such as microcrystalline, idiotopic-S and xenotopic-A The Kuşakkaya measured stratigraphical sections contain a few limestone, samples at its upper most section. Dolomites are of xenotopic-A, idiotopic-S and idiotopic- C types. The section measured at the Salıntaşı Tepe contains a 53 thick limestone zone. These limestones are mainly grainstone with same interbeds of packstone. Dolomites of thin section are of microcrystalline, idiotopic-C, idiotopic-S, xenotopic-A and idiotopic-E types. The sections measured in the Bayburt (Karagelinler Tepe) region contains dolomitic limestones, recrystallized limestones and limestones. Dolomites with idiotopic-E, xenotopic-A and idiotopic-C features are located at the lower most zone of the sections. All studied measured stratigraphical sections show signs of diagenetically developed silicification, calcification and stilolitisation.