Trabzon kenti geleneksel konut mimarisindeki çıkmaların beğeni tercihleri üzerine bir inceleme
A research on baleony (çıkma) preferences of traditional houses in Trabzon city
  1. Tez No: 96765
  2. Yazar: SİBEL KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çıkma, Çıkma Tipolojisi, Trabzon Geleneksel Konut Mimarisi'nde Çıkma, Balcony, Typology of Balcony
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Tarihsel süreçteki, gelenek ve göreneklere bağlı olarak biriken kültürel mirasımız içerisinde, Trabzon kenti geleneksel kent karakterini oluşturan mimari öğelerden çıkma öğesinin; sürekliliğinin sağlanarak, gelecek nesillere aktanlabilmesini ve yeni kullanımlarda oluşturdukları çevre ile bütünleşmelerini amaçlayan bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konuya giriş yapılarak sorun belirlenmiş, çalışmanın amacı ve izlenecek yöntemin açıklanmasının ardından, çalışma içerisinde en etkili öğe olan çıkmaların, geçmişten günümüze ulaşma evrimi, tarihçesi, tipolojisi ve oluşum nedenlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde; araştırma yer almaktadır. Çalışma alam olarak, Trabzon geleneksel konutlarının yoğun bulunduğu bölgeler belirlenmiş ve taşıdıkları üslup özelliklerine bağlı olarak belirlenen konutlar üzerindeki, çıkma örnekleri seçilmiştir. Seçilen bu örneklerin; plan, konum, biçim, malzeme ve strüktürlerine bağlı genel özellikleri çıkarılmış, anketin uygulanacağı grup belirlenerek, seçilen örnekler deneklerin beğeni tercihlerine sunulmuştur. Üçüncü bölümde; beğeni tercihleri üzerine olan anketin değerlendirilmesi yapılarak, bazı tespitler elde edilmiş, elde edilen bu tespitlerin yorumu ve farklı anlatım teknikleri ile de sunumu yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise; araştırmada elde edilen verilerin ışığı altında ulaşılan sonuçlar ve bu sonuçlara bağlı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research on Balcony (Çıkma) Preferences of Traditional Houses in Trabzon City Balcony is called“çıkma”in traditional Anotolian architecture. Balcony or“çıkma”is one of characteristic elements of traditional Trabzon City's Architecture. This study aims the continuity of traditional elements and give source of information to the next generation. First chapter defines the problem. The purpose of the study and methodology is presented. A brief history of“çıkma”, evolution of“çıkma”and typology of“çıkma”is given. Second chapter inclodes the research. Traditional districts of Trabzon is choosen as study field. Case buildings are selected. Choosen samples are analysed depending on plan, location, form, structure and material. Criterias for survey is defined and subjects are choosen. Then the Survey is executed. In the third chapter, there is evaluation of the survey, and interpretation of the results. At the end of the study results and some proposals are presented.