Elit erkek hentbolculara uygulanan mekik koşu testi sonrası spor masajı ve foam rollerin kalp hızı değişkenliği üzerindeetkileri
Effects of sports massage and foam roller on heart rate variability after the shuttle running test applied to elite male handball players
  1. Tez No: 967661
  2. Yazar: MURAT ŞAKİR CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Otonom sinir sistemi, Köpük silindir, Masaj, Toparlanma, Autonomic Nervous System, Foam Roller, Massage, Recovery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmanın amacı, elit erkek hentbolculara 20m mekik koşu testi sonrası uygulanan el masajı (EM) ve foam rollingin (FR) kalp atım hızı değişkenliği (KAHD) zaman, frekans ve non-lineer parametreleri üzerinde akut etkilerini incelemektir. Araştırmaya Nilüfer Belediyespor Kulübü (Bursa) erkek hentbol takımının oyuncuları (n = 12) gönüllü katıldı (x ± SS; yaş 19.9 ± 3 yıl; ağırlık 92.8 ± 11.6 kg; boy 186.4 ± 5.9 cm). Araştırma 3 farklı oturumda gerçekleştirildi. Birinci oturum alıştırma oturumu, diğer iki oturum ise randomize çapraz desen kullanılarak bir hafta ara ile Foam Rolling (FR) ve El Masajı (EM) oturumları olarak adlandırıldı. Katılımcıların FR ve EM protokollerinde standart bir ısınmadan sonra Polar V800 kalp atım monitörü ile 10 dk KAHD belirlendi (Pre). Hemen arkasından 20m Mekik Koşusu Testini (MKT) uyguladılar ve KAHD ölçülmeye devam edildi (Post_1). MKT sonrası araştırmacı tarafından alt ekstremitelere her birine 10dk olmak üzere toplam 20 dk FR / EM (ikinci / üçüncü oturumlarda) uygulandı. Bitiminde 5 dk süresince KAHD ölçüldü (Post_2). Elde edilen veriler, tekrarlanan ölçümler için varyans analiz testi [2 uygulama (EM, FR) x 3 zaman (Pre, Post_1 ve Post_2)] ile analiz edildi. RR Pre, Post_1 ve Post_2 değişimleri arasında EM'da (F = 33.740; 𝜂2 = .754) ve FR'de (F = 17.179; 𝜂2 = .610) istatistiksel olarak 𝑝 𝑝 anlamlı fark bulundu. SDNN Pre, Post_1 ve Post_2 değişimleri arasında EM'da (F = 6.128*; 𝜂2 = .358) ve FR'de (F = 3.960*; 𝜂2 = .610) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır. 𝑝 𝑝 RMSSD Pre, Post_1 ve Post_2 değişimleri arasında EM'da (F = .270; 𝜂2 = .024) ve FR'de (F = 1.460; 𝜂2 = .117) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Sonuç olarak, elit erkek hentbolcularının 20mMKT sonrası alt ekstremitelerine uygulanan 20 dakikalık el masaj ve foam rolling tekniklerinin parasempatik aktivasyonu benzer bir şekilde uyardıkları söylenebilir. Ayrıca el masajı ve foam rollingin KAHD toparlanmasına olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of present study was to investigate the acute effects of Manuel Massage (MM) and Foam Rolling (FR) applied to elite male handball players after a 20-meter shuttle run test on time, frequency and non-linear parameters of heart rate variability (HRV). Nilüfer Belediyespor Club (Bursa) men's handball team players (n = 12) participated in the study voluntarily (x ± SD; age 19.9 ± 3 years; weight 92.8 ± 11.6 kg; height 186.4 ± 5.9 cm). The study was conducted in 3 different sessions. The first session was a familiarization session, and the other two sessions, one week apart, were named Foam Rolling (FR) and Manuel Massage (MM) sessions using a randomized crossover design. After a standard warm-up in the FR and MM protocols, 10 min HRV was determined with a Polar V800 heart rate monitor (Pre). Immediately afterward, they performed the 20m Shuttle Run Test (SRT), and HRV measurements continued (Post_1). Following SRT, the researcher applied FR/EM (in the second / third sessions), 10 minutes each, to the lower extremities, for a total of 20 minutes. Finally, HRV was measured for 5 minutes (Post_2). The obtained data were analyzed using repeated-measures analysis of variance [2 applications (EM, FR) x 3 times (Pre, Post_1, and Post_2)].A statistically significant difference was found between the changes in RR Pre, Post_1, and Post_2 in EM (F = 33.740; 𝜂2 = .754) and FR (F = 17.179; η_p^2 = .610). There is a statistically significant difference between SDNN Pre, Post_1, and Post_2 changes in EM (F = 6.128*; 𝜂2 = .358) and FR (F = 3.960*; 𝜂2 = .610). There is no statistically significant 𝑝 𝑝 difference between RMSSD Pre, Post_1, and Post_2 changes in EM (F = .270; 𝜂2 = .024) and FR (F = 1.460; 𝜂2 = .117).In conclusion, it can be said that 20 minutes of hand massage and foam rolling techniques applied to the lower extremities of elite male handball players after 20m MKT stimulated parasympathetic activation in a similar manner. Furthermore, hand massage and foam rolling have a positive effect on HRV recovery.