Deformasyon analizinde statik değerlendirme yöntemleri
Static methods used in deformation analysis
- Tez No: 96774
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUALLA YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Statik Model, 62-ölçütü, Bağıl Güven Elipsleri, Genelleştirme Yöntemi, Cholesky Çarpanlarına Ayırma Yöntemi, Deformasyon, Static Model, 02-Criterion, Relative Confidence Ellipse, Generalization Method, Cholesky Factoring Method, Deformation. VI tCTÛKSEKtkiktTIMKUUiU' OQSOliAffKASYON MUUÛKİ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışmada, deformasyon analizinde kullanılan statik değerlendirme yöntemlerinden uygulamada en çok kullanılan yöntemler incelenmiştir. Sayısal uygulamada da bu yöntemler kullamlmış ve elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Yapılan sayısal uygulamada, bir galeride oluşan hareketleri belirlemek amacıyla galeri ve çevresini kapsayan alan üzerinde kurulan deformasyon ağında yapılan doğrultu-kenar ölçüleri veri olarak kullanılmıştır. Deformasyon ağmda Eylül 1998 ve Mayıs 1999 dönemlerinde yapılan iki periyotluk doğrultu ve kenar ölçüleri, serbest ağ yöntemiyle ayrı ayrı dengelenmiş, uyuşumsuz ölçüler testi yapılmıştır. Dengeleme hesabı sonucunda elde edilen değerler kullanılarak, G2-Ölçütü, Bağıl Güven Elipsleri, Genelleştirme Yöntemi, Cholesky Çarpanlarına Ayırma Yöntemleri ile deformasyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın amacı, statik modelle deformasyonların belirlenmesinde kullanılan yöntemleri inceleyerek bu yöntemlerin birbirlerine göre üstünlüklerini ya da dezavantajlarım belirlemektir. Böylece uygulayıcıya, statik modelle deformasyonları belirlemede kullanması gereken en uygun yöntem önerilmek istenmektedir. Çalışmada, bir jeodezik deformasyon ağmda sözü edilen statik yöntemlerle hareketin nasıl belirleneceği, yorumlamanın nasıl yapılacağı açıklanmış ve yöntemlerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Static Methods Used In Deformation Analysis In this study, the most used static deformation methods used in deformation analysis, were examined. In digital application these methods were used and calculated results were researched. In digital application, the edge-direction measurements belonging to the deformation network which was established on a gallery and its vicinity used as data to research the movements in a gallery. In deformation network, edge and direction measurements were done in September 1998 and May 1999, the measurements were adjusted individually according to free network method and outlier measurements test was done. The deformation analysis was done by using the results and 92-criterion, relative confidence ellipse, generalization method, Cholesky factoring method. The aim of study is to determine the advantages and disadvantages of the methods used to find deformations by static method. In this way, the best method is wanted to be suggested to the users. In the study, it's showed how to determine the movement in a geodesic deformation network by static methods and how to interpret the results.