Fethiye bölgesi mavi yolculuk sektörünün mevcut durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the current status of the blue cruise sector in the Fethiye region
  1. Tez No: 967824
  2. Yazar: MAKALE YOULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Turizm, Marine, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz turizmi, Mavi yolculuk, PESTEL analizi, SWOT analizi, Yat turizmi, Blue cruise, Maritime tourism, PESTEL analysis, SWOT analysis, Yacht tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda mavi yolculuk, Türkiye ve dünyada çeşitlenen deniz turizminin en sembolik unsurlarından biri haline gelmiştir. Türkiye, Ege ve Akdeniz kıyıları ile uygun iklimi sayesinde eşsiz bir avantaja sahip olup, guletler ziyaretçilere pitoresk kıyıları, adaları ve tarihi yerleri keşfetme imkânı sunmakta ve yeni aktivitelerle ülkeye ekonomik, kültürel ve çevresel faydalar sağlamaktadır. Ancak, bu avantajlara rağmen, mavi yolculuk endüstrisinin büyümesi, sektörün karşılaştığı büyük zorluklar nedeniyle zaman zaman yavaşlamaktadır. Türkiye'nin deniz turizmi açısından en popüler destinasyonlarından biri olan Fethiye, bu çalışmada bölgedeki mavi yolculuk endüstrisinin mevcut durumunu analiz etmek, sektörün karşılaştığı fırsatları ve zorlukları belirlemek ve bu alanda tespit edilen farklı sorunları çözmek için uygun çözümler sunmak amacıyla seçilmiştir. Bu bağlamda, öncelikle mavi yolculuk sektörüne odaklanan önceki çalışmaları anlamak ve araştırmanın güvenilirliğini sağlamak amacıyla bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, Fethiye'deki mavi yolculuk endüstrisinde deneyimli 30 aktörle yarı yapılandırılmış nitel bir araştırma yapılmıştır. Anket sonuçları, sektörün karşılaştığı politik, ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik, çevresel ve yasal faktörleri belirlemek amacıyla PESTEL analizine tabi tutulmuş ve ardından SWOT analizi ile özetlenmiştir. Sonuçlar, Fethiye bölgesindeki mavi yolculuk sektörünün bol doğal kaynağa sahip olduğunu, teknolojik modernizasyon süreçlerinden geçtiğini ve yerel ekonomi üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Ancak sektör, yüksek maliyetler ve ağır bürokrasi gibi yapısal sorunlarla mücadele etmektedir. Ayrıca, mavi yolculuk müşterilerinin turistik tercihlerindeki değişim ve çevresel sürdürülebilirlik gibi fırsatlar bulunduğu görülmüştür. Buna karşın, ekonomik istikrarsızlık ve enflasyon, sektörün büyümesi için önemli tehditler oluşturmaktadır. Bu araştırma projesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi BAP birimi tarafından BAP-24-1010-001 proje numarası ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the blue cruise has become a key element of the increasingly diverse maritime tourism sector in Turkey and worldwide. With its unique advantage of Aegean and Mediterranean coastlines and favorable climate, Turkey offers visitors the opportunity to explore picturesque shores, islands, and historical sites aboard traditional gulets, while also generating economic, cultural, and environmental benefits through various activities. However, despite these advantages, the growth of the blue cruise industry is sometimes slowed by significant challenges. Fethiye, one of Turkey's most popular maritime tourism destinations, was chosen for this study to analyze the current state of the blue cruise industry in the region, identify opportunities and challenges, and propose solutions for addressing the issues identified. The study involved a literature review to understand previous research on the blue cruise sector and ensure research reliability. Additionally, a semi-structured qualitative study was conducted with 30 experienced industry actors in Fethiye. Survey results were analyzed using PESTEL to identify the political, economic, sociocultural, technological, environmental, and legal factors affecting the sector, followed by a SWOT analysis for summarization. The results show that the blue cruise sector in Fethiye benefits from rich natural resources, ongoing technological modernization, and positive impacts on the local economy. However, the industry faces structural issues such as high costs and heavy bureaucracy. Opportunities exist in changing tourist preferences and environmental sustainability, while economic instability and inflation represent significant threats to sector growth. This research was supported by Bandırma Onyedi Eylül University, project number BAP-24-1010-001