Fethiye bölgesi konaklama işletmelerinde dış kaynak kullanımına yönelik bir alan araştırması
An abstract of the thesis Fethiye accommodation for companies outsourcing their research to a field
  1. Tez No: 264907
  2. Yazar: UĞUR ZILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanma (Outsourcing), Tedarikçi, Temel Yetenek, Dış Kaynak Kullanma Süreci, Konaklama işletmeleri, outsourcing, vendor, core competence, outsourcing process, accommodation establishments
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
?Fethiye bölgesi konaklama işletmelerinde dış kaynak kullanımına yönelik bir alan araştırması? isimli yüksek lisans tez çalışmamın amacı dış kaynak kullanma uygulamasının işletmeler üzerindeki etkilerinin incelenmesi, sürecin işletmelerin yapısına ve faaliyetlerine uygulanması, bu uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken kritik noktaların belirlenmesidir. Güncel yönetim uygulamalarından biri olan DKK, temel yetenek kavramı ile yakın ilişkilidir. Genel olarak DKK ve temel yetenek kavramları; işletmelerin en iyi yaptıkları faaliyetleri belirleyip bu faaliyetler üzerinde yoğunlaşmalarını, geriye kalan diğer bazı faaliyetleri de yapılan anlaşmalar vasıtasıyla tedarikçi işletmelerden temin etmelerini amaçlayan bir uygulamadır.Çalışmanın birinci bölümünde dış kaynak kullanma kavramının ortaya çıkışı, kullanılma nedenleri, diğer yönetim kavramları ve teknikleriyle ilişkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde ise konaklama işletmelerinde dış kaynak kullanımı kavramı, gelişim ve önemine değinilmiştir. Çalışmanın 3. bölümünde ise Fethiye bölgesinde bir uygulama ile konaklama işletmelerinin dış kaynak kullanma uygulamalarını kullanıp kullanmadıkları, bu uygulamaya bakış açılarının hangi yönde olduğu, mevcut uygulamalar var ise etkilerinin işletme üzerindeki sonuçlarının değerlendirilmesi kapsam olarak belirlenmiştir. Ayrıca işletmelerde görev yapan üst düzey yöneticilerinin uygulama hakkındaki düşünceleri de belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Fethiye bölgesi konaklama işletmelerinin DKK uygulamalarına yoğun olarak başvurmadıkları, fakat DKK uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi oldukları ortaya çıkmıştır. Konaklama işletmeleri dış kaynak kullanma uygulamalarının sektörde gelecekte sıkça kullanılacağını ve bu uygulamanın işletmeye verimlilik, hizmet kalitesi ve karlılık anlamında olumlu etkilerinin olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“ An abstract of the thesis Fethiye accommodation for companies outsourcing their research to a field ”The master's thesis, my goal from outside sources to exploit application business impact of the examination, the process of operating the structure and activities implementation, this practice during the need to be considered the critical points to determine. The other showing some management practices, many similarities to the concept of core competence lies in its essence outsourcing's.In general, the basic skills and concepts outsourcing; business best determine their activity on the concentrations of these activities, while the rest from other activities through agreements obtained from suppliers to business is an application intended.The first part of the study to benefit from external sources has been mentioned to the concept of hatching of the reasons for use, relationships with other management concepts and techniques are discussed.In the second part of the accommodation business outsourcing concept, development and importance have been mentioned. Working in the implementation of the accommodation business to benefit from external sources and do not use applications, the application of perspective in which direction the current applications are operating on the impact of the results of the evaluation context is determined as. Also served in senior business managers think about the application was to determine the expressions given. As a result of intensive research applications, as yet outsourcing businesses do not apply, but they are knowledgeable about the application have emerged. Accommodation businesses to benefit from outsourcing practices in the sector in the future, and this application will be used frequently in business efficiency, service quality and profitability within the meaning of and that would have made a positive impact.