Çalışma yaşamında kadın liderlerin karşılaştığı kariyer engelleri: İz bırakan Türk kadın liderlerin incelenmesi
Career barriers encountered by women leaders in working life: Analysis of Turkish women leaders who left their mark
- Tez No: 967857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇİLOĞLU YÖRÜBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Cam tavan, kadın liderliği, kariyer yönetimi, liderlik, toplumsal cinsiyet, Career management, gender, glass ceiling, leadership, women's leadership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Çalışma İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Kadınlar tarih boyunca toplumsal cinsiyet normları, kültürel algının getirdiği engellerle mücadele etmeye çalışmış, onlara biçilen rollerin sınırlarını aşabilmek için zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır. Tarih boyunca mücadelesi devam eden kadın sadece kendi kişisel değişimlerine değil, kadına yönelik toplumsal algının dönüşümüne de olanak sağlamıştır. Bu araştırmanın temel amacı kadınların tarih boyunca toplumdaki yerini, konumunu ortaya koymak, lider olma yolunda karşılaştıkları kariyer engelleri ve mücadele çözümlerini Cumhuriyet tarihinde yönetim alanında yer alarak iz bırakmış kadın liderlerin hikayeleriyle açığa çıkarmaktır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak oluşturulan bu çalışmanın birinci bölümünde tarihsel süreç içinde kadının konumu liderlik kavramıyla birlikte incelenmiş, ikinci bölümde kadınların karşılaştığı cam tavan, cam asansör, ötekileştirme gibi engeller ele alınmış ve araştırmanın son kısmı olan üçüncü bölümde Türkiye Cumhuriyeti'nde farklı sektörlerde liderlik yönleriyle ilklere imza atmış 17 kadın lider mercek altına alınmıştır. Araştırma sonucunda kadın ve erkeklerin bireysel farklılıklarının ayrımcılık oluşturmasında anlamlı bir farklılık oluşturmadığı, kadına özgü özelliklerden olan empati ve iletişim yönünün yöneticilik alanlarında etkili olacağı görülmüştür. Kadının liderlik alanında daha görünür olabilmesi için yalnızca bireysel çabasının yeterli olmayabileceği; bu sürecin toplumsal cinsiyet algılarının dönüşümü ve kadın dostu çalışma politikalarıyla desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, women have tried to struggle with the obstacles brought about by gender norms and cultural perceptions, and have faced difficulties in order to overcome the limits of the roles assigned to them. Women, whose struggle has continued through history, have enabled not only their own personal changes but also the transformation of the social perception towards women. The primary purpose of this research is to reveal the place and position of women in society throughout history, the career obstacles they faced on their way to becoming a leader and the solutions to their struggle, through the stories of women leaders who left their mark in the field of management in the history of the Republic. In the first part of this study, which was created using the qualitative research method, the position of women in the historical process was examined together with the concept of leadership, in the second part, the obstacles faced by women such as glass ceiling, glass elevator and marginalization were discussed, and in the third part, which is the last part of the research, 16 female leaders who broke new ground with their leadership aspects in different sectors in the Republic of Turkey were examined. As a result of the research, it was seen that the individual differences of women and men did not create a significant difference in creating discrimination, and that empathy and communication, which are characteristics specific to women, would be effective in management areas. It has been concluded that women's individual efforts alone may not be sufficient for greater visibility in leadership roles; this process needs to be supported by the transformation of gender perceptions and the implementation of women-friendly workplace policies.