Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimi: Sorunlar ve çözüm önerileri
Access to education for children of seasonal agricultural labourers: Problems and solution suggestions
- Tez No: 967875
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA ŞAHİN FIRAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mevsimlik tarım işçileri, eğitime erişim, mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, eğitim engelleri, kapsayıcı eğitim, Seasonal agricultural labourers, access to education, Seasonal agricultural labourers' children, educational barriers, inclusive education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının yaşadığı eğitim engellerini araştırmakta ve çözüm önerilerini aileler, çocuklar, öğretmenler ve okul yöneticileri dahil olmak üzere çoklu perspektiflerden incelemektedir. Nitel durum çalışması desenine göre şekillendirilen çalışmanın katılımcılarını. İnceleme kapsamında nitel bir araştırma tasarımı kullanılarak, mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu İzmir'in Menemen ilçesi seçilerek, ilçe sınırları içerisinde üç farklı bölgede yer alan üç farklı okuldaki 32 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme ve katılımcı gözlem yapılmıştır. Ayrıca, var olan doküman incelemeye dahil edilerek veri sağlanmıştır. Katılımcılar 4 okul yöneticisi, 6 öğretmen, 10 mevsimlik tarım işçi veli ve 12 mevsimlik tarım işçisi ailenin çocuğundan oluşmaktadır. Buna ek olarak, konuyla ilgili çevrim içi medya verileri de incelenmiştir. Veriler hem sorunlara hem de önerilen çözümlere odaklanarak tematik olarak analiz edilmiştir. Mevsimlik tarım işçi ailelerin çocuklarının sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri tüm katılımcıların gözünden ele alınmış ve analiz edilmiştir. Analiz sonucu ulaşılan bulgular aşağıda özetlenmektedir. Bulgular, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının karşılaştığı başlıca zorlukların göç, ekonomik sıkıntılar, ulaşım eksikliği, sosyal dışlanma ve olumsuz öğretmen tutumları gibi farklı gerekçelerin yanı sıra, ailelerinin farklı yerlerde çalışmak zorunda oldukları için göç etmeleriyle birlikte sık sık okul değişiklikleri yapmaları olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, söz konusu öğrencilerin uzun süreli okul devamsızlıkları öğrenme eksikliklerine ve motivasyon düşüklüğüne yol açarak eğitimde ilerlemelerini daha da fazla engellemektedir. Ailelerin ve çocukların bakış açısı doğrultusunda önerilen çözümler arasında ekonomik destek, ulaşım hizmetleri, yatılı bölge okulları ve öğretmenlerin kendilerine özgü koşullara ilişkin farkındalıklarının artırılması yer almaktadır. Öğretmenler ve yöneticiler ise konuya yönelik çözüm önerisi olarak, mobil eğitim hizmetlerine, eğitimciler için özel eğitimlere ve öğrenimde sürekliliği sağlamak için ailelerle daha iyi iletişime duyulan ihtiyacı vurgulamıştır. Bu çalışma, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitime tam katılımını engelleyen yapısal ve sosyal engelleri ele almak için politika yapıcıları, eğitimcileri ve yerel toplulukları içeren iş birlikli bir yaklaşımın kritik rolünün altını çizmektedir. Ekonomik istikrar, eğitim haklarından kesintisiz yararlanabilmek ve kapsayıcı uygulamalar gibi hedeflenen çözümleri uygulayarak, bu dezavantajlı grupta yer alan çocuklar için daha adil ve erişilebilir bir eğitim ortamı yaratmak mümkündür. Bulgular, eğitim eşitsizliği üzerine daha geniş bir söyleme katkıda bulunmakta ve gelecekteki politika ve uygulamalar için eyleme geçirilebilir öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Seasonal agricultural labourers and their children face unique challenges due to the transient and economically disadvantaged nature of their work, significantly impacting their children's access to education. This study investigates the educational barriers experienced by children of seasonal agricultural workers and explores solution suggestions from multiple perspectives, including families, children, teachers, and school administrators. Using a qualitative research design, semi-structured interviews and observations were conducted with participants from a region heavily reliant on seasonal agricultural labour. Using a qualitative research design, semi-structured interviews and participant observations were conducted with 32 participants in three different schools located in three different regions in Menemen district of Izmir where seasonal agricultural labour is intensive. The participants consisted of 4 school administrators, 6 teachers, 10 parents of seasonal agricultural workers and 12 children of seasonal agricultural workers. In addition, present documents on the subject we analysed. The data were analysed thematically, focusing on both problems and proposed solutions. The problems of the children of seasonal agricultural worker families and the proposed solutions to these problems were discussed from the perspective of all participants, deciphered and analysed line by line, divided into categories and codes. Findings reveal that the primary challenges faced by seasonal agricultural labourers' children include frequent school changes due to migration, economic hardship, lack of transportation, social exclusion, and negative teacher attitudes. Additionally, long school absences result in learning gaps and diminished motivation, further hindering their educational progress. From the perspectives of families and children, proposed solutions include economic support, transportation services, regional boarding schools, and improved teacher awareness of their unique circumstances. Teachers and administrators highlighted the need for mobile education services, specialized training for educators, and better communication with families to ensure continuity in learning. This study underscores the critical role of a coordinated approach involving policymakers, educators, and local communities to address the structural and social barriers preventing seasonal agricultural labourers' children from fully participating in education. By implementing targeted solutions such as economic stability, consistent schooling opportunities, and inclusive practices, it is possible to create a more equitable educational environment for these vulnerable children. The findings contribute to the broader discourse on educational inequality and provide actionable recommendations for future policy and practice.