Okul müdürlerinin örgütsel öğrenme mekanizmaları: Ölçek uyarlama çalışması
Principals' learning mechanisms: A scale adaptation study
- Tez No: 967927
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÖHEYDA GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Organizational Learning, Knowledge Management, Organizational Innovation, Organizational Learning Mechanisms, Scale Adaptation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yapılan araştırmanın amacı Schechter ve Qadach (2017) tarafından geliştirilen Okul Müdürlerinin Örgütsel Öğrenme Mekanizmaları ölçeğinin Kocaeli ilindeki Okul Müdürleri Evreninde uygulanabilirliği ve psikometrik özelliklerini belirlemektir. Bu araştırmada, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı Kocaeli ve ilçelerinde ilkokul, ortaokul, lise kademelerin görev yapan 265 okul müdürü ile çalışılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, ölçeğin geçerliğini incelemek için üç farklı yöntem izlenmiştir. İlk olarak açıklayıcı faktör analizi (AFA) ile faktör yükleri ve ölçeğin alt faktörleri belirlenmiştir. Ardından doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile ölçeğin dört faktörlü yapı geçerliği uyumu orijinal yayın ile paralellik göstererek doğrulanmıştır. Dört faktörlü yapı beklendiği üzere Bilginin Analiz Edilmesi, Bilginin Çağrılması ve Kaydedilmesi, Öğrencilerden, Velilerden, Okul Topluluğundan ve Üstlerden Bilgi Alma, Öğretmenlere Bilgi Verme faktörlerinden oluşmuştur. Elde edilen verilerle son olarak kriter bağıntılı geçerlik çalışması yapılmıştır. Kriter bağıntılı geçerlik çalışması için Bilgi Yönetimi Eğilimleri Ölçeği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the applicability and psychometric properties of the Principals' Learning Mechanisms scale, originally developed by Schechter and Qadach (2017), within the population of school principals in Kocaeli, Turkey. The study was conducted with 265 school principals working at the primary, secondary, and high school levels during the 2024–2025 academic year. To assess the validity of the scale, three different procedures were employed. First, exploratory factor analysis (EFA) was conducted to identify the factor structure and item loadings. Then, confirmatory factor analysis (CFA) verified the four-factor model, which was consistent with the original study. The confirmed factors are as follows: Analyzing External and Internal Information, Storing and Retrieving Information, Receiving Information from Students, Parents, Community, and Superiors, and Disseminating Information to Teachers. Additionally, criterion-related validity was assessed using the Knowledge Management Orientation Scale (Durnalı & Limon, 2020). A significant and expected correlation was found between the two scales (r = .656, p < .01). The reliability of the scale was assessed using Cronbach's alpha coefficient, which was calculated as .948 for the overall scale. Based on these findings, it can be concluded that the adapted version of the Principals' Learning Mechanisms scale is a valid and reliable instrument for assessing organizational learning practices of school principals.