Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın kültür eserleri serisinde bulunan Millî Mücadele ve Atatürk temalı çocuk kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi
An analysis of children's books with the themes of the National Struggle and Atatürk in terms of values education within the cultural works series of the Ministry of National Education of the Republic of Türkiye
- Tez No: 967932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİLE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Millî Mücadele, Atatürk ve çocuk, Values Education, National Struggle, Atatürk and children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Serisinde bulunan Millî Mücadele ve Atatürk temalı çocuk kitaplarından Yarbay Mustafa Kemal Atatürk-Umudumuz Var, Ali Faik Bey-Elveda Kuşlar, Seyit Onbaşı-Yükünü Kalbiyle Taşıyan Yiğit, Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey-Karanlık Limanın Martısı, Kınalı Hasan-Vatan Sana Emanet Oğul kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi, değerler eğitiminin ve özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan millî ve manevi değerler açısından zengin olan Millî Mücadele Dönemi'nin değerler eğitimi açısından önemini ortaya koyabilmektir. Millî Mücadele Dönemi'nin (Kurtuluş Savaşı) öne çıkan değerleri, düşmana karşı tek vücut gibi mücadele eden Türk milletinin sahip olduğu vatan sevgisi, bayrak sevgisi, birlik beraberlik, şehitlik, gazilik gibi değerlerdir. Bu değerlerin gelecek nesillere aktarımı ile ülkesini ve milletini seven, millî ve manevi değerlerine sahip bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. Çalışmayı oluşturan Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Serisinde bulunan Millî Mücadele ve Atatürk temalı çocuk kitapları yöntem olarak temel nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ile veriler toplanmış olup kitapların incelenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışmada değerler eğitiminin tanımından, özelliklerinden, fonksiyonlarından, oluşumundan, sınıflandırılmasından, değerler eğitiminin öneminden bu eğitimin verilmesinde, ailenin, Millî Eğitim'in, okulun, öğretmenin, ders kitaplarının, hikâye ve yazılı kaynakların, toplumun, Millî Mücadele ve Atatürk döneminin rolünden bahsedilmiştir. Kitaplarda vatan sevgisi, sevgi, millî bilinç, fedakârlık, saygı, aile birliğine önem vermek, sorumluluk, merhamet, şehitlik, cesaret, dinî değerlere bağlılık, vefa, empati, duyarlılık, yiğitlik, güven, mutluluk, yardımseverlik, dayanışma, ulusal kimlik bilinci, birlik ve beraberlik, dostluk, adalet, paylaşma, çalışkanlık, misafirperverlik, kararlılık, özgürlük, özgüven, umut, sır tutmak, doğa sevgisi, temizlik, nezaket değerlerine yer verildiği görülmektedir. Vatan sevgisi, sevgi ve saygı değerleri bütün kitaplarda ortak olarak yer alması nedeniyle temel değerler olarak öne çıkmaktadır. Kitaplarda en çok vatan sevgisi, sevgi, millî bilinç, fedakârlık değerleri üzerinde durulmuş, en az umut, sır tutmak, doğa sevgisi, temizlik, nezaket değerlerine yer verilmiştir. Aktarılmak istenen değerler, kitapların içeriğiyle uyumludur. İncelenen kitapların çocukların tarih bilincine, vatan sevgisine, millî bilinç sahibi ve birçok değere sahip olmaları açısından faydalı olduğu görüşüne varılmıştır. Bu görüş doğrultusunda değerler ile ilgili eğitimin her alanda ön plana çıkartılması gerektiği, toplumsal devamlılığın millî ve manevi değerlerine bağlı, millî bilinç ve şuur içinde büyüyen nesillerle gerçekleşebileceği düşünülmektedir. Neticede, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordinesinde diğer bakanlıklar tarafından ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile uyumlu olarak ailelerin, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından da eğitimcilerin değerler eğitimi konusunda seminerler, kurslar veya çeşitli etkinliklerle desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir. Değer aktarımı ile ilgili yazılı kaynakların çoğaltılması, sosyal medya ve basın yayın yolu ile değerlerin aktarımına yönelik paylaşımların yapılması gerektiği, bugünün çocuklarının yarının anne babaları olacağı unutulmayarak sağlıklı vatan millet sevgisiyle dolu bireylerin sağlıklı toplumları oluşturacağı bilincinin oluşması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to examine the children's books Yarbay Mustafa Kemal Atatürk–Umudumuz Var, Ali Faik Bey–Elveda Kuşlar, Seyit Onbaşı–Yükünü Kalbiyle Taşıyan Yiğit, Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey–Karanlık Limanın Martısı, and Kınalı Hasan–Vatan Sana Emanet Oğul, which are included in the Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Serisi and focus on themes of Millî Mücadele and Atatürk. It also aims to highlight the importance of values education, especially during the Millî Mücadele Dönemi, a period rich in national and spiritual values led by Gazi Mustafa Kemal Atatürk. This era emphasized significant values such as love for the homeland, devotion to the flag, unity, martyrdom, and heroism. The transfer of these values to future generations is essential to raising individuals who love their country and uphold national and spiritual ideals. The selected children's books were analyzed using the basic qualitative research method. Within qualitative approaches, document analysis was employed, and descriptive analysis technique was used to examine the texts. The study discusses the definition, characteristics, functions, formation, and classification of values education. It also addresses the importance of delivering this education and the roles of the family, the Millî Eğitim, schools, teachers, textbooks, stories, society, and the Millî Mücadele and Atatürk periods in this process. The books include values such as love for the homeland, compassion, national awareness, sacrifice, respect, responsibility, loyalty, religious devotion, empathy, courage, dignity, trust, kindness, unity, sharing, hospitality, freedom, self-confidence, environmental awareness, and cleanliness. The language used in the books is fluent and simple, and the values are well integrated into the narratives. These books are considered effective in developing children's sense of history, patriotism, and moral awareness. It is believed that values education should be prioritized across all fields. Social sustainability depends on raising generations who grow up with national consciousness and spiritual values. Therefore, families should be supported in coordination with the Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, other ministries, and civil society organizations. Educators should be equipped through seminars and activities provided by the Millî Eğitim Bakanlığı. Increasing written resources and promoting values through media are vital to building a society where today's children become value-driven parents of the future.