Berci Kristin Çöp Masalları ve Hayat Bir Kervansaray romanlarında büyülü gerçeklik ve batıl inanç kavramları
The concept of magical realism and superstition in the novels, Berji Kristin: Tales from the Garbage Hills and Life is a Caravanserai
- Tez No: 968074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHBENDER ÇORAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Büyüleyici Gerçekçilik, Batıl Inanç, Berci Kristin Çöp Masalları, Hayat Bir Kervansaray, Magical Realism, Superstition, Kristin Tales from the Garbage Hills, Life s a Caravanserai
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışması, postmodern edebiyatın önemli anlatı biçimlerinden biri olan büyülü gerçekçilik ile batıl inanç imgeleri arasındaki çok katmanlı ilişkiyi merkeze alarak, Emine Sevgi Özdamar'ın Hayat Bir Kervansaray ve Latife Tekin'in Berci Kristin Çöp Masalları adlı eserlerini kültürel, toplumsal ve psikolojik düzlemlerde incelemeyi hedeflemektedir. Büyülü gerçekçilikte, gerçek ile düş arasındaki sınırlar bilinçli biçimde belirsizleştirilir; bu anlatım tarzı, bireysel belleğin toplumsal hafıza ile kesiştiği noktalarda mitolojik unsurları, batıl inançları ve sembolik ögeleri kullanarak çok katmanlı bir anlam evreni kurar. Özdamar'ın göç, aidiyet ve kadın kimliği ekseninde kurguladığı otobiyografik anlatısı, Almanya'daki Türk göçmenlerin yaşadığı kimlik bölünmesini ve bu bölünmenin birey üzerindeki duygusal etkilerini büyülü gerçekçiliğin diliyle edebiyata taşır. Hayat Bir Kervansaray'da dua, rüya, sessizlik ve muska gibi imgeler aracılığıyla kültürel kimlik ve bastırılmış hafıza yeniden inşa edilir. Öte yandan Tekin'in Berci Kristin Çöp Masalları adlı eserinde, gecekondu mahallelerinin yoksul dünyası, cinler, rüzgâr, göbek bağı, muska ve halk efsaneleri gibi batıl inançlarla örülü bir masalsı gerçeklik içinde sunulur. Tezin kuramsal çerçevesinde büyülü gerçekçiliğin tarihsel gelişimi ve temel ilkeleri ele alınmış; ardından Özdamar ve Tekin'in eserlerinde batıl inanç imgelerinin metin içindeki semantik işlevi değerlendirilmiştir. Bu imgelerin, karakterlerin iç dünyalarını şekillendirmesi, kültürel kodlara gönderme yapması ve anlatıya çok katmanlı bir anlam yüklemesi bağlamında işlevselliği, özellikle bellek aktarımı, direniş dili ve kültürel kimlik inşası kavramları üzerinden analiz edilmiştir. Sonuç olarak büyülü gerçekçilik ile batıl inanç temsilleri arasında kurulan bu anlatısal bağlam, Özdamar ve Tekin'in eserlerinde bireysel travmaların ve toplumsal kırılmaların estetik bir düzleme taşınmasına olanak tanımaktadır. Bu yönüyle çalışma, büyülü gerçekçiliğin Türk edebiyatındaki işlevselliğine ve kültürel temsillerin edebi anlatım içindeki yerine ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the multilayered relationship between magical realism—one of the prominent narrative forms of postmodern literature—and the imagery of superstition, by analyzing Emine Sevgi Özdamar's Hayat Bir Kervansaray (Life is a Caravanserai) and Latife Tekin's Berci Kristin Çöp Masalları (Berci Kristin Tales from the Garbage Hills) on cultural, social, and psychological levels. Magical realism intentionally blurs the boundaries between reality and dream; this narrative style creates a multilayered semantic universe by incorporating mythological elements, superstitions, and symbolic motifs at the intersection of individual memory and collective culture. Özdamar's autobiographical narrative, structured around themes of migration, belonging, and female identity, conveys the fragmented sense of identity experienced by Turkish immigrants in Germany and the emotional consequences of this fragmentation through the language of magical realism. In Hayat Bir Kervansaray, cultural identity and repressed memory are reconstructed through symbolic motifs such as prayers, dreams, silence, and amulets. On the other hand, Tekin's Berci Kristin Çöp Masalları presents the impoverished world of slum neighborhoods within a fairy-tale-like reality interwoven with superstitions such as spirits, wind, umbilical cords, charms, and folk legends. The theoretical framework of the thesis outlines the historical development and key principles of magical realism, followed by an analysis of the semantic function of superstitious imagery in the works of Özdamar and Tekin. The functional role of these motifs—particularly in shaping the characters' inner worlds, referencing cultural codes, and enriching the narrative with multilayered meanings—is analyzed in relation to the concepts of memory transmission, the language of resistance, and cultural identity construction. In conclusion, the narrative connection established between magical realism and the representations of superstition in these works enables the aesthetic expression of personal traumas and societal ruptures. In this respect, the study aims to shed light on the functionality of magical realism in Turkish literature and the role of cultural representations within literary discourse.