Menstrual kap kullanımının, menstrual yaşam ve uyku kalitesi üzerine etkisi
The effect of menstrual cup use on menstrual life and sleep quality
  1. Tez No: 968194
  2. Yazar: ZELİHA ELKAN KİYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KAHYAOĞLU SÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menstrual hijyen ürünleri, menstrual kap, menstrual yaşam, uyku kalitesi, Menstrual hygiene products, menstrual cup, menstrual life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Menstruasyon döneminde kullanılan menstrual hijyen ürünleri, kadınların mesntrual yaşamını ve uyku kalitesini etkileyebilmektedir. Bu çalışma, menstrual kap kullanımının, kadınların menstrual dönemdeki yaşamı ve uyku kalitesine olan etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntemler: Randomize kontrollü nitelikteki bu çalışma, menstrual kap (n=61) ve menstrual ped (n=64) gruplarında olmak üzere toplam 125 kadının katılımı ile tamamlandı. Çalışmanın verileri Ağustos 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında toplandı. Çalışmaya katılan kadınlar ile ilk görüşme dahil 1., 2., 3. ve 6. aylarda olmak üzere toplam 5 izlem gerçekleştirildi. İlk görüşme sonrası kadınlara, atandıkları gruba göre menstrual ped ile menstrual kap ve eğitimi verildi. Veriler“İlk Görüşme Anket Formu”,“Menstrual Kap Takip Formu”,“Menstrual Ped Takip Formu”,“Menstruasyon Etki Ölçeğiˮ ve ”Pittsburgh Uyku Kalite Indeksiˮ kullanılarak elde edildi. Verilerin istatistiksel analizi için; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, Pearson ki-kare testi ve Mann Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Menstrual kap grubunun, Menstruasyon Etki Ölçeği (ilk görüşme p=0,086, 1. ay p=0,421; 2. ay p=0,935; 3. ay p=0,046; 6. ay p=0,029) ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (ilk görüşme p=0,899, 1. ay p=0,004; 2. ay p=0,091; 3. ay p=0,007; 6. ay p=0,001) puanları menstrual ped grubuna kıyasla izlem sürecinde anlamlı olarak daha düşük olarak saptandı. Gruplar arasında menstrual hijyen ürününün konfor (p=0,121), sızdırmama özelliği (p=0,330) ve genel memnuniyetleri (p=0,179) açısından fark bulunmadı. Menstrual kap grubunun konfor, sızdırmama özelliği, ekolojik olma, yerleştirme ve çıkarma işlemi kolaylığı, temizlenmesi ve saklanması ve genel memnuniyet puanlarının izlem sürecinde zamanla arttığı belirlendi. Gruplar arasında genitoüriner enfeksiyon geçirme durumu açısından anlamlı fark bulunmadı (ilk görüşme p=0,720, 1. ay p=0,327; 2. ay p=0,087; 3. ay p=0,437; 6. ay p=0,107). Kadınların %80,3'ü menstrual kap kullanmaya devam etmeyi düşündüğünü bildirdi. Sonuç: Menstrual kap kullanmaya başlayan kadınlarda zaman içerisinde menstrual kaba uyum düzeyi artmaktadır. Kadınlarda menstrual kaba uyum arttıkça menstrual dönemdeki yaşamları ve uyku kaliteleri de olumlu etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Menstrual hygiene products used during menstruation affect women's menstrual life and sleep quality. This study was conducted to determine the effect of menstrual cup use on women's menstrual life and sleep quality. Material and Methods: This randomized controlled trial was completed with the participation of a total of 125 women in the menstrual cup (n=61) and menstrual pad (n=64) groups. The study data were collected between August 2024 and April 2025. A total of five follow-ups were conducted with the women participating in the study, including the initial interview and follow-ups at 1, 2, 3, and 6 months. After the initial interview, the women were provided with menstrual pads or menstrual cups and training according to the group they were assigned to. Data were collected using the“Initial Interview Questionnaire,”“Menstrual Cup Follow-Up Form,”“Menstrual Pad Follow-Up Form,”“Menstruation Impact Scale,”and“Pittsburgh Sleep Quality Index”. For the statistical analysis of the data, descriptive statistics, independent samples t-test, Pearson chi-square test, and Mann Whitney U test were used. Results: Menstrual cup group, Menstrual Impact Scale (initial interview p=0.086, 1st month p=0.421; 2nd month p=0.935; 3rd month p=0.046; 6th month p=0.029) and Pittsburgh Sleep Quality Index (initial interview p=0.899, 1st month p=0.004; 2nd month p=0.091; 3rd month p=0.007; 6th month p=0.001) scores were found to be significantly lower during the follow-up period compared to the menstrual pad group. There were no differences between the groups in terms of comfort (p=0.121), leak-proofness (p=0.330), and overall satisfaction (p=0.179) with the menstrual hygiene product. It was determined that the menstrual cup group's scores for comfort, leak-proofness, eco-friendliness, ease of insertion and removal, cleaning and storage, and overall satisfaction increased over time during the follow-up period. No significant difference was found between the groups in terms of the incidence of genitourinary infections (initial interview p=0.720, 1st month p=0.327; 2nd month p=0.087; 3rd month p=0.437; 6th month p=0.107). 80.3% of women reported that they intended to continue using menstrual cups. Conclusion: In women who start using menstrual cups, compliance with menstrual cups increases over time. As compliance with menstrual cups increases in women, menstrual life and sleep quality are positively affected.