Primer infertil olan kadınlara verilen Watson'ın insan bakım kuramına temellendirilmiş fertiliteyi destekleyici davranış kazandırma eğitiminin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve İn Vitro fertilizasyon başarısı üzerine etkileri
The effects of fertility supportive behavior education based on Watson's theory of human care on healthy lifestyle behaviors and in vitro fertilization (IVF) success in women with primary infertility
  1. Tez No: 968196
  2. Yazar: DUHA K.S.SHAQALAIH DUHA K.S.SHAQALAIH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BAŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, In Vitro Fertilizasyon, İnfertilite, Watson'ın İnsan Bakımı Kuramı, Yaşam biçimi, In vitro fertilization . infertility, Lifestyle, Nursing care, Watson's Theory of Human Caring
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
PRİMER İNFERTİL OLAN KADINLARA VERİLEN WATSON'IN İNSAN BAKIM KURAMINA TEMELLENDİRİLMİŞ FERTİLİTEYİ DESTEKLEYİCİ DAVRANIŞ KAZANDIRMA EĞİTİMİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI VE İN VİTRO FERTİLİZASYON BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ Duha K. S. SHAQALAIH Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Doktora Tezi, Mayıs 2025 Danışman: Prof. Dr. Mürüvvet BAŞER ÖZET Fiziksel aktivite, beslenme ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı faktörleri, üreme sağlığının korunmasında ve doğurganlık üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Watson'ın İnsan Bakımı Kuramı ise bireylerin fiziksel, ruhsal ve duygusal gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak hemşirelik bakımının etkinliğini artırmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışma, bir tüp bebek merkezinde gerçekleştirilen randomize kontrollü bir araştırma olup, toplam 64 kadından oluşan girişim ve kontrol gruplarını kapsamaktadır. Girişim grubundaki kadınlara Watson'ın kuramı temel alınarak hazırlanan fertiliteyi destekleyici davranış kazandırma eğitimi verilmiş ve bu eğitime ek olarak rutin hemşirelik bakımı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki kadınlara ise yalnızca standart hemşirelik bakımı sağlanmıştır. Veri toplama sürecinde kişisel bilgi formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II (SYBDÖ-II) ve Watson İyileştirme Süreçlerine Göre Hasta Memnuniyeti Formu kullanılmış; bu ölçekler girişim öncesi, girişim sonrası ve üç ay sonrasında olmak üzere üç kez uygulanmıştır. Analizler SPSS 24.0 programı ile yapılmış, değerlendirmelerde bağımsız örneklem t-testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Gruplar arasında başlangıçta SYBDÖ-II toplam puanları açısından anlamlı bir fark bulunmamış olup (p>0.05), homojenlik sağlanmıştır. Ancak işlem sonrası ve son testte girişim grubunun puanlarında anlamlı artışlar görülmüş (158.50±10.62 ve 161.5±9.59), kontrol grubunda ise belirgin bir değişiklik gözlenmemiştir (134.30±11.41 ve 135.9±11.80) (p 0.05). Katılımcıların %90.6'sı eğitim programından memnun olduklarını belirtmiş ve Watson'ın bakım süreçlerine dayalı bu eğitimin etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Elde edilen bulgular, Watson'ın kuramına dayalı eğitimin birincil infertiliteye sahip kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını olumlu yönde geliştirdiğini ve bütüncül hemşirelik yaklaşımının tüp bebek tedavi sonuçlarını desteklemede önemli katkılar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF FERTILITY SUPPORTIVE BEHAVIOR EDUCATION BASED ON WATSON'S THEORY OF HUMAN CARE ON HEALTHY LIFESTYLE BEHAVIORS AND IN VITRO FERTILIZATION SUCCESS IN WOMEN WITH PRIMARY INFERTILITY Duha K. S. SHAQALAIH Erciyes University, Institute of Healthy Sciences Department of Nursing, Gyneacology and Obstetric Nursing PhD. Thesis, May 2025 Supervisor: Prof. Dr. Mürüvvet BAŞER ABSTRACT Lifestyle factors, such as physical activity, nutrition, and stress management, play a critical role in preserving reproductive health and enhancing fertility. Watson's theory of human care supports effective nursing care by addressing individuals' physical, emotional, and spiritual needs using a holistic approach. This randomized controlled study was conducted at an in vitro fertilization (IVF) center and included 64 women, divided equally into intervention and control groups. The intervention group received fertility-supportive behavior education based on Watson's theory, in addition to standard nursing care, while the control group received only routine nursing care. Data were collected using a Personal Information Form, Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II), and a Patient Satisfaction Form Based on Watson's Healing Processes. These instruments were administered at three time points: before the intervention (pre-test), immediately after the intervention (post-test), and three months later (follow-up test). Data analysis was conducted using SPSS version 24.0, with independent sample t-tests and chi-square tests used for statistical evaluation. No significant differences were found between the groups at baseline in the total HPLP-II scores (p > 0.05), indicating that the groups were homogeneous. However, significant improvements were observed in the intervention group's total scores after the intervention (158.50±10.62) and at follow-up (161.5±9.59), while the control group showed no notable change (134.30±11.41 post-test; 135.9±11.80 follow-up) (p 0.05). Participant satisfaction with the educational program, evaluated based on Watson's caring processes, was notably high, with 90.6% of the participants reporting satisfaction. The findings indicate that education based on Watson's theory significantly improved the health-promoting lifestyle behaviors of women with primary infertility, and that holistic nursing care may play a vital role in enhancing IVF treatment outcomes and supporting fertility potential.