Ergenlerin sosyal medya kullanım sürelerinin akran iletişimi üzerine etkisi
The effects of adolescents 'social media usage duration on peer communication
- Tez No: 968207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sosyal Medya, Bağımlılık, Akran İletişimi, Aile İletişimi, Adolescence, Social Media, Addiction, Peer Communication, Family Communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Problem: Ergenlik döneminde akranlarla kurulan ilişkiler, bireyin sosyal ve duygusal gelişiminde kritik bir rol oynar. Ancak, sosyal medya platformlarının giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, yüz yüze iletişim yerine dijital etkileşimlerin tercih edilmesi, ergenlerin akran iletişimi üzerindeki etkilerini sorgulatan bir durum hâline gelmiştir. Amaç: Bu araştırmanın amacı, ergenlerin sosyal medya kullanım sürelerinin akran iletişimleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma nicel bir yöntemle gerçekleştirilmiş olup, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Evren ve Örneklem: Araştırmanın evrenini, Türkiye genelinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan ya da yakın zamanda mezun olmuş lise düzeyindeki 336 katılımcıdan oluşmuştur. İstatistiki Teknikler: Akran İlişkileri Ölçeği ile Sosyal Medya Kullanımı ve Aile İletişimi Ölçeği kullanılarak, ergenlerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve akran iletişimi üzerindeki etkilerinin detaylı bir analizi yapılmıştır. Bulgular: Bulgular, bireylerin sosyal medya ve internet kullanım alışkanlıklarının, sosyal ilişkiler ve aile iletişimi üzerindeki etkilerinin dengeli bir yapıya sahip olmadığını göstermektedir. Öneri: Genç bireyler ve yoğun internet kullanıcıları için sağlıklı dijital etkileşim yollarını teşvik eden eğitimlerin planlanması gereklidir. Gelecek çalışmalarda daha geniş örneklemler ve boylamsal tasarımlar kullanılarak bu bulguların derinlemesine incelenmesi ve literatüre katkı sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Problem: Relationships established with peers during adolescence play a critical role in the social and emotional development of the individual. However, with the increasing prevalence of social media platforms, the preference for digital interactions instead of face-to-face communication has become a situation that questions the effects of adolescents on peer communication. Purpose: The purpose of this research is to examine the effects of adolescents' social media usage duration on peer communication. Method: The descriptive survey model was used in the research. The research was conducted with a quantitative method and a survey was used as the data collection tool. Population and Sample: The universe of the research consisted of 336 participants in high school who are studying or have recently graduated in the 2024-2025 academic year across Turkey. Statistical Techniques: A detailed analysis of adolescents' social media usage habits and their effects on peer communication was conducted using the Peer Relationship Scale and the Social Media Use and Family Communication Scale. Findings: The findings show that the effects of individuals' social media and internet usage habits on social relationships and family communication do not have a balanced structure. Recommendation: It is necessary to plan trainings that encourage healthy digital interaction methods for young individuals and intensive internet users. It is recommended that these findings be examined in depth and contribute to the literature by using larger samples and longitudinal designs in future studies.