Otizm spektrum bozukluğu olan çocuğa sahip annelerin çocuklarıyla ilgili hastane deneyimleri, hemşirelerden beklentileri ve farklılıklara duyarlı hastane ortamı hakkındaki görüşleri: Niteliksel bir çalışma
Mothers of children with autism spectrum disorder: Their views on their children's hospital experiences, expectations from nurses, and a hospital environment sensitive to differences – A qualitative study
  1. Tez No: 968277
  2. Yazar: TUĞÇE KOLUKISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, sağlık bakım gereksinimi, annelerin deneyimleri, farklılıklara duyarlı hastane, çocuk hemşiresi, Autism spectrum disorder, health care needs, mothers' experiences, a hospital sensitive to differences, pediatric nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların sağlık hizmetlerini kullanma olasılıkları OSB olmayan çocuklara göre daha yüksektir. Yaygınlıktaki bu artış ve yüksek tıbbi komorbidite oranları ile sağlık hizmeti sağlayıcıları ve bakım sistemlerinin OSB'li çocukların tıbbi ihtiyaçlarını karşılaması giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu araştırmanın amacı; OSB olan çocuğa sahip annelerin çocuklarıyla ilgili hastane deneyimlerini ve hemşirelerden beklentilerini belirlemek ve farklılıklara duyarlı hastane ortamı hakkındaki görüşlerini almaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma nitel araştırma deseni olan fenomenolojiye bağlı kalınarak yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Türkiye'nin 3 farklı coğrafi bölgesindeki 3 ilinde OSB'li 2-6 yaş grubu çocuğa sahip anneler, örneklemi ise dahil edilme kriterlerine uygun DSM-V tanı kriterlerine göre otizm tanısı almış çocuğu olan 30 anne oluşturmuştur. Verilerin analizinde metodolojik olarak tümevarımsal kodlama izlenmiş ve Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA) Analytics Pro Programı'ndan destek alınmıştır. Araştırma için kurum etik kurul izni yazılı, annelerin onayları ise ses kaydı eşliğinde gönüllü olur formu okunup, yazılı ve sözlü olarak alınmıştır. BULGULAR: Tematik analiz sonucu üç tema elde edilmiştir.“Otizm Spektrum Bozukluğuna Yönelik Değerlendirmeler”teması 15 kod,“Hemşire Bakımına Yönelik Değerlendirmeler”teması 9 kod,“Öneriler”teması ise 12 kod ile tanımlanmıştır. SONUÇ: Çalışmada OSB olan çocuğa sahip annelerin çocuklarının duyusal hassasiyetleri nedeniyle günlük yaşamda zorluk çektikleri tespit edilmiştir. Anneler, sağlık bakım hizmeti memnuniyetlerinin artması adına; hastane ortamlarının OSB'li çocuklara uygun hale getirilmesi, hemşirelerin OSB konusunda eğitim alarak daha bilinçli olması ve ebeveynlerin doğru bilgi edinmesi ve dayanışma içinde olmasına yönelik tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) tend to require healthcare services more frequently than their neurotypical peers. With the increasing prevalence and high rates of medical comorbidities, it has become increasingly important for healthcare providers and care systems to meet the healthcare requirements of children with ASD. This study aims to examine the hospital experiences of mothers raising children with ASD, their expectations from nurses, and their views on a hospital environment sensitive to differences. MATERIAL AND METHOD: A qualitative research framework was used in this study, drawing from phenomenology. The study population consisted of mothers with children aged 2-6 years with ASD in three different provinces across three geographical regions of Turkey. The study sample consisted of 30 mothers whose children had an autism diagnosis based on the DSM-V criteria and met the inclusion requirements. In the analysis of the data, inductive coding was followed methodologically and support was obtained from the Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA) Analytics Pro Program. The permission of the ethics committee of the institution for the research was obtained in writing, and the consent of the mothers was obtained verbally and in writing by reading the consent form accompanied by audio recording. RESULTS: Three themes were obtained as a result of thematic analysis. The theme of 'Evaluations on Autism Spectrum Disorder' was defined with 15 codes, the theme of 'Evaluations on Nurse Care' was defined with 9 codes, and the theme of 'Suggestions' was defined with 12 codes. CONCLUSION: In the study, it was determined that mothers with children with ASD had difficulties in daily life due to their children's sensory sensitivity. In order to increase their satisfaction with health care services, the mothers made recommendations for making hospital environments suitable for children with ASD, for nurses to be more conscious by receiving training on ASD, and for parents to obtain accurate information and to be in solidarity.