Deals with the devil: Possession and exorcism in Jacobean drama
Şeytanla anlaşmalar: Jakoben dramasında şeytan çarpması ve şeytan çıkarma
  1. Tez No: 968302
  2. Yazar: MELİSA NAZLI ARAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAUL LATIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şeytan Çarpması, Şeytan Çıkarması, Dini Tartışmalar, Jakoben İngilteresi, Erken Modern Drama, Demonic Possessions, Exorcism, Religious Controversy, Jacobean England, Early Modern Drama
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, dünyevi kazançlarla ilişkili şeytan çarpmalarını ve şeytan çıkarmalarını konu edinen Jakoben oyunları ile Jakoben izleyicileri arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışmada gerçek hayattaki şeytani ve şeytani olmayan vakalar, suç vakaları ve tarihi şahsiyetler tarafından ve hakkında yazılmış belgeler ile The Witch of Edmonton, King Lear, Ignoramus ve The Devil's Charter adlı dört drama oyununa bakılarak tarihsel ve metinsel analiz kullanılmıştır. Bu karşılaştırmalı analiz, Jakoben izleyici kitlesinin şeytani çarpmaları konu alan bu oyunları izlerken aklından neler geçtiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between Jacobean audiences and Jacobean plays that have dealt with demonic possessions and exorcisms that included earthly gains. The study uses historical and textual analysis by looking at archival records such as real life demoniac and non-demoniac cases, crime cases and documents on and by historical figures and four drama plays, The Witch of Edmonton, King Lear, Ignoramus and The Devil's Charter. This comparative analysis shows what was on the minds of Jacobean audiences when they watched these plays that have dealt with the demonic possessions.