Integrated in design, divided in practice: Politics of child labor in Türkiye
Tasarımda bütünleşik, uygulamada ayrışmış: Türkiye'de çocuk işçiliği politikası
- Tez No: 968306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TOLGA BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: politika entegrasyonu, amaç entegrasyonu, politika belirsizliği, politika çatışması, çocuk işçiliği, policy integration, product integration, policy ambiguity, policy conflict, child labor
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bütünleşik politika stratejileri çağdaş politika sorunlarına ve çağdaş kamu politikalarının yapısal sorunlarına bir yenilikçi bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Politika entegrasyonuna karşı giderek artan akademik ilgi, politika entegrasyonunun çok aktörlü ve dinamik doğasını ortaya koymaktadır. Fakat, politika entegrayonunu anlamaya yönelik artan ilgi, onun politika tasarımı düzeyinde analizi ile sınırlı kalmıştır. Bu nedenle, entegre politika stratejilerinin de uygulama aşamasında öne çıkan çok aktörlü ve dinamik yapısı yeteri kadar işlenmemiştir. Dolayısıyla, çok sayıda çalışma, politika entegrasyonunu, politika döngüsünün tüm aşamalarında güncel politika sorunları ile başa çıkmanın nihai yolu olarak ele almaktadır. Fakat, bütünleşik politika stratejileri politika uygulama sürecinin problemlerine tamamen bağışık değildir. Bütünleşik politika stratejileri de doğaları gereği belirsizliğin eşlik ettiği sektörler arası ve çok aktörlü bir yapıya sahiptir. Bu noktada, politika bütünleşmesi ile politika uygulaması literatürünü birleştirmek, politika bütünleşmesini uygulama aşamasında analiz etmek açısından özellikle umut vericidir. Bu nedenle, bu tez, farklı belirsizlik ve çatışma düzeylerine bağlı olarak, uygulama aşamasında amaç entegrasyonunun dünyalarının nasıl yapılandırıldığını keşfederek literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Matland'ın (1995) belirsizlik ve çatışma modeli temel almaktadır. Çalışma, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadeleye odaklanarak, Türkiye'den dört karşılaştırılabilir şehirde yapılmış, yarı yapılandırılmış görüşmelere dayalı bir karşılaştırmalı vaka analizi gerçekleştirmektedir. Politika belirsizliği ve politika çatışmasının farklı düzeylerinin değişen kombinasyonlarına bağlı olarak, bu çalışma uygulama aşamasında amaç entegrasyonu için deneysel, sembolik, politik ve idari olmak üzere dört farklı dünya önermektedir. Ayrıca, uygulamada politika entegrasyonunun tasarımdaki politika entegrasyonundan farklı olduğunu ve bu nedenle farklı bir analiz gerektirdiğini ortaya koymaktadır. Bununla ilgili olarak, çalışma uygulama aşamasının tasarımı yekpare iken, uygulama sürecinin ve sonuçlarının değişkenliğini ortaya koymaktadır. Ek olarak, bu tez, öznelliğe ve bağlama dayalı özelliklerini dikkate alarak politika belirsizliği algısı kavramını ortaya koymakta ve hem politika belirsizliği hem de politika çatışması kavramlarını görüşme verileri aracılığıyla işletimselleştirmektedir. Son olarak, yeni bir sektörler arası çatışma biçimi olarak belirsizlik kaynaklı sektörel çatışma kavramını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Integrated policy strategies appear as an innovative solution for the contemporary policy issues and inherent problems of contemporary public policies. Growing scholarly interest in policy integration reveals the actor-driven and dynamic nature of policy integration. However, this awareness remains limited to the policy formulation stage. Accordingly, a vast amount of research handles policy integration as the end-all to effectively deal with contemporary policy issues at all stages of the policy cycle. Nevertheless, integrated policy strategies are not perfectly immune to the potential challenges of the policy implementation process. The inherent cross-sectoral and multi- actor structure, accompanied by varying levels of policy ambiguity, is common for both multi-sector and sectoral public policies. In this context, bridging the two bodies of literature on policy integration and policy implementation becomes particularly promising to analyze policy integration in practice. Therefore, this thesis aims to advance the state of the art by exploring which combinations of product policy ambiguity and policy conflict produces policy integration at the implementation stage following Matland's (1995) model of implementation. This study relies on a comparative case study based on semi-structured interviews from four cities selected from Türkiye with a particular focus on combating child labor in seasonal agriculture. Based on an analysis of the different combinations of different levels of policy ambiguity and policy conflict, this study proposes four worlds of product integration at the implementation stage: experimental, symbolic, political, and administrative. It shows that policy integration in implementation is a different object than in design, which necessitates an analysis of policy implementation rather than policy design. The thesis explores the four worlds of politics of implementation despite uniform policy design in each. In doing so, this thesis introduces a concept of perception of policy ambiguity considering its subjective and context-based characteristics. It also operationalizes both concepts, namely policy ambiguity and policy conflict, through interview data. Finally, it suggests ambiguity-driven sectoral conflict as a new form of sectoral conflict.