Nostalgia, the past, sentiments and nature: Anxiety in the early English romantic period
Nostalji, geçmiş, duygular ve doğa: Erken İngiliz romantik dönemde kaygı
- Tez No: 968329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAUL LATIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, History, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Büyük Britanya, doğa, kaygı, nostalji, ortaçağcılık, romantik edebiyat, Anxiety, Great Britain, nostalgia, medievalism, nature, romantic literature
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Karşılaştırmalı ve disiplinlerarası yaklaşımlar, özellikle kaygı gibi psikolojik etkenler açısından incelendiğinde, erken dönem İngiliz romantizmi hakkında daha fazla bilgi edinilmesi sağlamaktadır. Edebi metinler, özellikle, dönemin kültürel ve duygusal yönlerini anlamak için değerlidir. Bu tez, 1760'lardan 1820'lere kadar olan erken dönem İngiliz romantik edebiyatının, o dönemin siyasi ve sosyal kargaşalarının yarattığı kaygıları ifade etme ve bu sorunlarla baş etme biçimlerini iki ana açıdan incelemektedir. İlk olarak, yaşadıkları belirsizliklerle ve geleceğin kaygısıyla yüzleşmek için bu dönemin yazarları nostaljiyi ve ortaçağcılığı birer araç olarak kullanarak cevaplar aradılar. Nostalji, her ne kadar bazen gerçekten kaçmaya neden olsa da, bu bağlamda yazarlar kendi tarihlerine sadece yaşadıkları andan kaçmak için değil, geçmişin içyüzünü anlamak ve başka anlamlar çıkarmak için başvurmuşlardır. İkinci yöntem ise daha çok kişisel bir yaklaşım benimseyen yazarlar tarafından kullanılmıştır. Bu yazarlar kaygılarına yanıt olarak doğaya ve kendi iç dünyalarına yönelerek, olayın neresinde olduklarını gözlemlemişlerdir. Doğa büyük bir esin kaynağı olarak görüldüğü için o dönemin eserlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda doğa yazarların duygularını uyandırarak, onları geleceğin belirsizliklerine karşı rahatlatıp kaygılarına yanıtlar bulmalarını sağlıyordu.
Özet (Çeviri)
Comparative and interdisciplinary approaches offer insight into the early English romantic period, particularly when examined through the psychological framework of anxiety. Literary texts become especially valuable for understanding the cultural and emotional aspects of the period. This thesis examines the two particular ways in which early English romantic literature, from the 1760s to the 1820s, expresses and deals with the anxieties of created by the political and social turmoil of the period. Firstly, the early romantic writers used nostalgia and medievalism as means of confronting present uncertainties, potential resolutions and the unsettling experience of an unpredictable future. While nostalgia can function as an escape from contemporary reality, in this context writers turned to their own histories not merely to flee the present but to draw insight and meaning from the past. Secondly, writers, who adopted a more personal approach, responded to anxiety by turning to nature and their own experiences of these anxieties to understand their position. Nature became particularly important in the works of the time as it was seen as a vast source of inspiration. It awakened the emotions, comforted the writers and provided answers to the uncertainties of the future.