Dicle Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 13-60 ay arası çocuğu olan ebeveynlerin tuvalet eğitimine yönelik tutum ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the attidudes and knowledge levels of the parents with children between 13-60 months who applied to Dicle University Family Medicine outpatient clinicontoilet training
  1. Tez No: 968343
  2. Yazar: NACİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇELEPKOLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tuvalet Eğitimi, Ebeveyn Tutumu, Bilgi Düzeyi, Çocuk Gelişimi, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti, Toilet Training, Parental Attitude, Knowledge Level, Child Development, Primary Health Care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Erken çocukluk dönemi, bireyin gelişiminin temelini oluşturan kritik bir süreçtir. Bu dönemde kazanılan öz bakım becerileri, çocuğun özgüveni ve bağımsızlığı açısından büyük önem taşır. Tuvalet eğitimi (TE), çocuğun bu becerileri edinmesinde önemli bir adımdır. Bu çalışmada, 13- 60 ay aralığında çocuğu olan ebeveynlerin TE'ye yönelik bilgi düzeyleri ve tutumları ile bunlara etki eden sosyodemografik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, 2023 Kasım–2024 Şubat ayları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 282 ebeveyn ile yürütülmüş kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırmadır. Veriler, sosyodemografik özellikler ve Tuvalet Eğitimi Bilgi Tutum Ölçeği (TEBTÖ) kullanılarak yüz yüze ve çevrim içi anketlerle toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %77,7'si çocuklarına tuvalet eğitimi verdiğini belirtmiştir. Ebeveynlerin TE uygulama yöntemleri arasında en sık tercih edilen yaklaşımlar sık tuvalete götürme (%74,0) ve ödül ile teşvik etme (%66,2) olmuştur. Ebeveynlerin TE başlama kararı almasında en belirleyici etken çocuğun sabah kuru uyanması (%68,9) olarak öne çıkmıştır. TE'ne başlama yaşı ortalaması 24,33±6,83 ay, eğitimi tamamlama süresi ise ortalama 3,74±3,92 ay olarak saptanmıştır. Ebeveynlerin TEBTÖ toplam puan ortalaması 60,81±19,26 bulunmuştur. Anne ve baba eğitim düzeyi ile TEBTÖ puanları arasında anlamlı fark saptanmış olup (sırasıyla p=0,044 ve p=0,027), üniversite ve üzeri eğitim düzeyine sahip ebeveynlerin puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Aile gelir düzeyi ile TEBTÖ puanı arasında da anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,006). Çocuğun yaşı arttıkça TEBTÖ puanlarında anlamlı artış gözlenmiştir (r=0,197, p=0,001). Sonuç: Ebeveynlerin TE konusunda belirli bilgiye sahip olduklarını ancak eğitimi uygularken zaman zaman hatalı yöntemler kullandıklarını ortaya koymuştur. Aile hekimlerinin bu konuda aktif danışmanlık vermesi, TE'nin daha sağlıklı ve doğru biçimde yürütülmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Early childhood is a critical period that forms the foundation of an individual's development. Self-care skills acquired during this stage are crucial for a child's self-confidence and independence. Toilet training (TT) is a significant milestone in the acquisition of these skills. This study aims to evaluate the knowledge levels and attitudes of parents with children aged 13 to 60 months regarding TT, as well as the sociodemographic factors influencing these aspects. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted between November 2023 and February 2024 with 282 parents who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Dicle University Medical Faculty. Data were collected through face-to-face and online surveys using a sociodemographic questionnaire and the Toilet Training Knowledge and Attitude Scale (TTKAS). Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: A total of 77.7% of parents reported having provided toilet training to their children. The most frequently used training approaches included taking the child to the toilet frequently (74.0%) and using rewards as incentives (66.2%). The most common reason for initiating toilet training was the child waking up dry in the morning (68.9%). The mean age of initiating toilet training was 24.33±6.83 months, and the mean duration of training completion was 3.74±3.92 months. The mean total score on the TTKAS was 60.81±19.26. A statistically significant difference was found between parental education levels and TTKAS scores (p=0.044 for mothers, p=0.027 for fathers), with higher scores among parents with a university-level education or above. A significant relationship was also observed between family income and TTKAS scores (p=0.006). Additionally, a positive correlation was identified between the child's age and parental TTKAS scores (r=0.197, p=0.001). Conclusion: Although parents demonstrated a certain level of knowledge regarding toilet training, it was observed that incorrect practices were still being used during the process. It is recommended that family physicians take an active role in guiding parents to ensure a healthier and more effective toilet training experience.