The effect of additional use of generative AI in language achievement and self-regulation skills on middle school students
Destekleyici olarak üretken yapay zeka kullanımının ortaokul öğrencilerinin İngilizce dil bilgisi ve öz düzenleme becerileri üzerine olan etkisi
- Tez No: 968342
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üretken Yapay Zeka, Dil Öğrenimi, Öz düzenleme, Generative AI, Language Learning, Self Regulation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, ChatGPT destekli dil öğretiminin ortaokul öğrencilerinin İngilizce kelime bilgisi edinimi ve öz düzenleme becerilerini geliştirmedeki etkinliğini incelemektedir. Yarı deneysel araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilen çalışmaya, İstanbul'daki Meb'e bağlı bir devlet okulunda eğitim gören 50 tane 7.sınıf öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar sınıf bazında gruplara ayrılmış olup 25 öğrencinin olduğu 1 sınıf deney grubu, 25 kişilik diğer sınıf ise kontrol grubu olmuştur. Deney grubu, ders saatleri dışında ChatGPT aracılığıyla yapay zekâ destekli dil öğrenme deneyimi yaşamış; kontrol grubu ise çalışma kağıdı gibi geleneksel ödevlendirme yöntemleriyle çalışmalarını sürdürmüştür. Veriler, Word Parts Level Test Easy (Sasao & Webb) ve Algılanan Öz Düzenleme Tutum Ölçeği (Arslan & Gelişli, 2015) aracılığıyla ön test ve son test yoluyla toplanmıştır.Araştırmanın sonunda nicel verileri analiz etmek için SPSS programı kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre, ChatGPT kullanan öğrencilerin kelime bilgisi ve öz düzenleme becerilerinde daha anlamlı gelişmeler gösterdiği ortaya konulmuştur. Sonuçlar, ChatGPT gibi yapay zekâ destekli araçların hem dil gelişimini hem de bağımsız öğrenme davranışlarını teşvik eden etkili tamamlayıcı kaynaklar olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, eğitimde yapay zekâ uygulamalarına önelik artan literatüre katkı sağlamakta ve bu araçların kişiselleştirilmiş, öğrenci merkezli öğretimi desteklemedeki potansiyel rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effectiveness of ChatGPT-supported language learning in improving middle school students' English vocabulary knowledge and self-regulation skills. The research was conducted using a quasi-experimental design and involved 50 seventh-grade students from a public school under the Turkish Ministry of National Education in Istanbul. The participants were equally divided into two groups: one class of 25 students was assigned as the experimental group, while the other class of 25 students served as the control group. The experimental group engaged in AI-assisted English learning activities using ChatGPT outside of class hours, whereas the control group followed traditional homework-based methods, such as worksheet activities. Data were collected through pre- and post-tests using the Word Parts Level Test Easy (Sasao & Webb) and the Perceived Self-Regulation Scale (Arslan & Gelişli, 2015). At the end of the study, quantitative data were analyzed using SPSS software. The findings revealed that students who used ChatGPT showed significantly greater improvements in both vocabulary acquisition and self-regulation skills. The results suggest that AI-supported tools like ChatGPT can serve as effective supplementary resources that enhance both linguistic development and autonomous learning behaviors. This study contributes to the growing body of literature on the use of AI in education and highlights the potential of such tools to support personalized, student-centered instruction.