Impact of pro-government militias on civilian control over the military: A quantitative causal analysis
Devlet yanlısı milislerin ordu üzerindeki sivil kontrolüne etkisi: Nicel nedensel bir analiz
  1. Tez No: 968385
  2. Yazar: MUSTAFA KAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK BİLGEHAN ÖZPEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milisler, Sivil Kontrolü, Nedensellik, Vekalet Kuramı, Militias, Civilian Control, Causality, Agency Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu doktora tezi devlet yanlısı milis grup (DYMG) varlığının ordu üzerindeki sivil kontrol üzerindeki nedensel etkisini test etmeyi amaçlamaktadır. Tez, vekalet kuramına dayanarak DYMG varlığının sivil kontrolünü azalttığını savlamaktadır. Bu hipotezi nedenselliğin üç ampirik koşulu olan sağlam istatistiksel ilişki, başka etkenlerce açıklanmama ve nedenin sonuçtan önce gerçekleşmesi açılarından test etmek için üç farklı veri tabanı birleştirilmiştir. Bağımlı değişken olan sivil kontrolü için Civilian Control Scores Dataset, bağımsız değişken olan DYMG varlığı için Pro-Government Militias Database ve kontrol değişkenleri olan demokrasi, devlet kapasitesi, ekonomik durum ve çatışma göstergeleri için Varieties of Democracy Database kullanılarak 155 ülke hakkında 1981 ila 2010 yılları arası döneme ilişkin veri toplanmıştır. Bağımlı değişken 1 ila 5 yıl ileri kaydırılarak zamansal fark yaratıldıktan sonra bağımlı değişken ve bağımız değişken ile kontrol değişkenlerinin tüm birli, ikili, üçlü, dörtlü…on dörtlü kombinasyonları Rastsal Etkiler regresyon analizleri ile test edilmiştir. Bu 98304 analizden elde edilen bulgular DYMG varlığının sivil kontrolü üzerinde güçlü olmasa da istatistiksel olarak anlamlı negatif etkisi olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla bağımlı ile bağımsız değişken arasında ilişki olmadığı, olsa bile başka bir değişkenin sonucu olduğu ve nedenin sonuçtan önce gelmediği şeklindeki sıfır hipotezi reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to test the causal effect of pro-government militia (PGM) presence on civilian control over the military. Drawing upon agency theory, it argues that PGM presence causes civilian control to diminish. To test this hypothesis on three empirical criteria of causality: robust statistical association, non-spuriousness, and temporal precedence of the cause over the effect, it incorporates data on 155 countries between 1981 and 2010 from three datasets: Civilian Control Scores Dataset for the dependent variable¬ (dynamic civilian control score), Pro-Government Militias Database for the independent variable (PGM presence), and Varieties of Democracy Database for control variables (democracy, economics, state capacity, and conflict indicators). After shifting the dependent variable one to five years to the future, Statistical association, non-spuriousness, and temporal precedence were tested using Random Effects regression models with each version of the dependent variable, the independent variable, and all the combinations (sized one, two, three, four, …fourteen) of fourteen control variables. In all these 98304 analyses, the coefficient of PGM presence remained negative and statistically significant, enabling the rejection of the null hypothesis on no-association, spuriousness, and no temporal precedence dimensions.