Afetlerde dirençlilik düzeyinin belirlenmesi
Determining the resilience level in disasters
  1. Tez No: 968453
  2. Yazar: AYŞE AKYOL ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Afet Eğitimi, Bireysel Dirençlilik, Afet Bilinci, Çanakkale, Disaster Education, Individual Resilience, Disaster Awareness, Çanakkale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tez çalışmasında, bireylerin afetlere karşı dayanıklılık düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin sosyo-demografik özellikler, afet deneyimleri, afet bilinci ve hazırlık durumu gibi çeşitli değişkenlerle ilişkisini analiz etmek amacıyla Bireysel Afetlere Karşı Dayanıklılık Değerlendirme Ölçeği (BADD) kullanılmıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli doğrultusunda yürütülmüş olup, örneklemini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören ya da bu düzeylerden mezun olan 228 birey oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen uyum indeksleri, modelin güçlü ve güvenilir bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcıların cinsiyetleri, yaş grupları, afet eğitimi alıp almama durumları, afet hazırlık planı bilgisine sahip olup olmadıkları, ilk yardım eğitimi alma durumu, kişisel veya aile afet planına sahip olma durumu ile evde acil durum çantası bulundurmaları, bireysel afet dirençlilik puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar yaratmıştır. Erkek katılımcıların ve ileri yaş grubundaki bireylerin dirençlilik düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiş, buna karşılık eğitim düzeyi ile dirençlilik arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Elde edilen bulgular, afetlere karşı bireysel dirençliliğin artırılmasında yalnızca bilgi temelli farkındalık değil, aynı zamanda uygulamaya dönük hazırlık ve bireysel sorumluluk bilincinin de kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Individual Disaster Resilience Assessment Scale (IDRAS) was used to determine individuals' levels of resilience against disasters and to analyze the relationship between these levels and various variables such as socio-demographic characteristics, disaster experiences, disaster awareness, and preparedness status. The study was conducted using a quantitative research design, specifically the survey model, and the sample consisted of 228 individuals who were either currently pursuing or had completed graduate or doctoral education at Çanakkale Onsekiz Mart University.The fit indices obtained from the research indicate that the model has a strong and reliable structure. Variables such as gender, age group, whether participants received disaster education, their knowledge of disaster preparedness plans, first aid training status, having a personal or family disaster plan, and keeping an emergency kit at homecreated statistically significant differences in individual disaster resilience scores.It was found that male participants and those in older age groups had higher levels of resilience. On the other hand, educational level did not show a statistically significant relationship with resilience. The findings suggest that enhancing individual resilience against disasters requires not only knowledge-based awareness, but also practical preparednessand a sense of personal responsibility, which are critically important.