Çağdaş ispanyol edebiyatı yazarlarından Sara Mesa'nın Cara de pan ve Un incendio invisible eserlerinin ekoeleştiri çerçevesinde incelenmesi
An analysis of the books Cara de pan and Un incendio invisible by contemporary spanish literature author Sara Mesa within the framework of ecocriticism
- Tez No: 968472
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İLGÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ekoeleştiri, Sara Mesa, Cara de pan, Un incendio invisible, insan-doğa ilişkisi, ekolojik bilinç, ecocriticism, Sara Mesa, Cara de pan, Un incendio invisible, human-nature relationship, ecological consciousness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tez, çağdaş İspanyol edebiyatı yazarlarından Sara Mesa'nın Cara de pan ve Un incendio invisible isimli eserlerini ekoeleştiri kuramları çerçevesinde inceler. Çevresel krizlerin odağında yer alan insan merkezli bakış açısının edebiyattaki yansımalarını tartışmaya açan bu tez, insan-doğa ilişkisini sorgulayan edebî anlatılar üzerinden çevresel farkındalık ve eleştirel düşünme becerisini geliştirmeyi hedefler. Bu bağlamda tezde, ekolojik bilinç ile edebî temsilin kesişimi incelenir ve edebiyatın çevresel etik açısından taşıdığı dönüştürücü potansiyel sorgulanır. Tezin kuramsal çerçevesini, ekoeleştirinin temel yaklaşımları arasında yer alan derin ekoloji, ekofeminizm, yeni maddecilik ve ekoeleştirel hayvan çalışmaları oluşturur. Aynı zamanda, nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak, her iki eserdeki insan-doğa ilişkileri, doğa temsilleri, ataerkil tahakküm biçimleri, türcülük, çevresel etik ve çevre problemlerine dair anlatılar çok katmanlı bir biçimde ele alınır. Bu bağlamda, anlatıdaki mekân, karakter, konu, dil, anlatıcı ve olay örgüsü gibi tüm unsurlar bütüncül ve ayrıntılı bir şekilde incelenir. Tez üç bölümden oluşur. İlk bölümde, ekoeleştirinin tarihsel gelişimi, kavramsal çerçevesi ve bu bağlamda derin ekoloji, ekofeminizm, yeni maddecilik ile ekoeleştirel hayvan çalışmaları gibi başlıca yaklaşımlar incelenir. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise, Sara Mesa'nın Cara de pan ve Un incendio invisible isimli eserleri ekoeleştiri kuramları çerçevesinde çözümlenir. Bu çerçevede, insanın doğa ile kurduğu araçsallaştırıcı ilişkiyi ve toplumdaki ekolojik farkındalığı incelemenin yanı sıra; insan/doğa, benlik/öteki, erkek/kadın, baskı/özgürlük, kültür/doğa ve medeni/ilkel gibi ikilikler üzerinden işleyen tahakküm mekanizmaları arasındaki yapısal benzerlikler de ortaya konur. Sonuç olarak, farklılıkları nedeniyle ötekileştirilen bireylerin maruz kaldığı toplumsal eşitsizlik ve baskıların, çevresel sömürünün temelinde yatan ideolojik yapılarla örtüştüğü gözlemlenir. Dolayısıyla, eserlerin okuyucuda doğa ile insan arasındaki araçsallaştırıcı ilişkiye dair farkındalık oluşturmayı; toplumsal cinsiyet, kimlik ve tahakküm mekanizmalarının birbirine nasıl bağlı olduğunu fark ettirmeyi; böylece hem çevresel hem de toplumsal adaletsizliklere karşı eleştirel bir bakış geliştirmeyi amaçladığı belirlenir. Bu anlamda eserler, okuyucuyu bu karmaşık ilişkiler ağında kendi konumunu sorgulamaya ve daha sürdürülebilir, eşitlikçi bir dünya için farkındalık kazanıp sorumluluk almaya davet eder.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the books Cara de pan and Un incendio invisible by Sara Mesa, a contemporary Spanish author, within the framework of ecocriticism theories. Addressing the reflections of the anthropocentric perspective that lies at the core of environmental crises in literature, this study aims to develop environmental awareness and critical thinking skills through literary narratives that question the human-nature relationship. In this context, the thesis explores the intersection of ecological consciousness and literary representation and interrogates literature's transformative potential from the perspective of environmental ethics. The theoretical framework of the thesis is based on key ecocritical approaches such as deep ecology, ecofeminism, new materialism, and ecocritical animal studies. Using qualitative content analysis, the thesis provides a multilayered examination of human-nature relations, nature representations, patriarchal forms of domination, speciesism, environmental ethics, and narratives related to environmental problems in both works. This comprehensive analysis takes into account all narrative elements including setting, character, theme, language, narrator, and plot in detail. The thesis consists of three chapters. The first chapter discusses the historical development and conceptual framework of ecocriticism and examines major approaches such as deep ecology, ecofeminism, new materialism, and ecocritical animal studies. In the second and third chapters, Sara Mesa's works Cara de pan and Un incendio invisible are analyzed through ecocritical approaches. Within this framework, the thesis not only examines the instrumental relationship humans establish with nature and investigates ecological awareness in society but also reveals structural similarities among systems of domination that operate through dichotomies such as human/nature, self/other, male/female, oppression/freedom, culture/nature, and civilized/primitive. In conclusion, it is observed that the social inequalities and oppressions experienced by individuals who are marginalized due to their differences align with the ideological structures underlying environmental exploitation. Accordingly, the works aim to raise awareness in the reader about the instrumentalized relationship between nature and human beings; to reveal how mechanisms of gender, identity, and domination are interconnected; and thus to foster a critical perspective against both environmental and social injustices. In this sense, these works invite readers to question their own positions within this complex network of relationships and to gain awareness and responsibility for creating a more sustainable and equitable world.