Öğretmenlerin mesleklerine yönelik sahip olduğu olumlu ve olumsuz duyguların incelenmesi
Examination of positive and negative feelings of teachers towards their profession
  1. Tez No: 968471
  2. Yazar: ESRA ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu duygu, olumsuz duygu, eğitim, öğretmen, kademe, Positive emotion, negative emotion, education, teacher, level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı kademelerde görev yapmakta olan öğretmenlerin mesleklerine yönelik sahip oldukları olumlu ve olumsuz duygularını incelemektir. Araştırmanın evreni 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş merkez ilçesinde görev yapmakta olan öğretmenlerden oluşmaktadır. Bu evrenden basit rastgele örnekleme yoluyla seçilen 764 öğretmen, örneklem olarak belirlenmiştir. Araştırma karma araştırma yönteminde gerçekleştirilmiştir. Karma yöntem araştırması desenlerinden biri olan eş zamanlı üçgenleme deseni tercih edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgiler Formu”,“Duygu Envanteri”ve olumlu ve olumsuz duyguların nedenlerini belirmeye yönelik iki açık uçlu soru kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde istatistik paket programından faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri için frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizleri yapılmıştır. Nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin olumlu duygulardan en çok özgüven, merak ve istek; olumsuz duygulardan ise yorgun, hayal kırıklığı ve bitkin duygularını hissettikleri görülmüştür. Öğretmenlerin duyguları üzerinde cinsiyet, medeni durum, görev yapılan yerleşim yeri, kademe, kıdem, branş, öğrenim düzeyi ve yaş değişkenlerinin bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin olumlu duygularının nedenleri olarak öğrenci kaynaklı, kişinin kendisinden kaynaklı, manevi ögeler, okul ve sınıf ortamı kaynaklı görüşler bildirilmiştir. Olumsuz duygularının nedenleri olarak öğrenci kaynaklı, veli kaynaklı, kendisinden kaynaklı, okul-sınıf ortamı kaynaklı, eğitim sistemi kaynaklı, ekonomik nedenler kaynaklı görüşler bildirilmiştir. Öğretmenlerin olumlu duygularını artırıcı ve olumsuz duygularının nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the positive and negative feelings of teachers working at different levels towards their profession. The universe of the research consists of teachers working in the central district of Kahramanmaraş in the 2023-2024 academic year. 764 teachers selected from this universe through simple random sampling were determined as the sample. The research was conducted using a mixed research method. The simultaneous triangulation design, one of the mixed method research designs, was preferred. The“Personal Information Form”,“Emotion Inventory”and two open-ended questions aimed at determining the reasons for positive and negative feelings were used as data collection tools in the research. A statistical package program was used in the analysis of quantitative data. Frequency, percentage, arithmetic mean, t-test and one-way variance (ANOVA) analyses were conducted for the quantitative data of the research. Qualitative data were analyzed using content analysis. According to the results obtained from the research, it was seen that teachers felt the most self-confidence, curiosity and desire among positive emotions; and tiredness, disappointment and exhaustion among negative emotions. It was concluded that gender, marital status, place of duty, grade, seniority, branch, education level and age variables do not have an effect on teachers' emotions. The reasons for teachers' positive emotions were reported as student-based, self-based, spiritual elements, school and classroom environment. The reasons for negative emotions were reported as student-based, parent-based, self-based, school-class environment, education system and economic reasons. Suggestions were made to increase teachers' positive emotions and eliminate the reasons for negative emotions.