Matematiksel zorluk yaşayan 5. sınıf öğrencilerine yönelik bir müdahale çalışması
An intervention study for fifth-grade students experiencing mathematical difficulties
- Tez No: 968496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlüğü, Kesirler, Deneysel Müdahale Deseni, Matematiksel Yeterlik, Nitel Araştırma, Nicel Araştırma, Specific Learning Disability, Fractions, Experimental Intervention Pattern, Mathematical Competence, Qualitative Research, Quantitative Research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel öğrenme güçlüğü tanısı almış beşinci sınıf öğrencilerinin matematiksel yeterliklerini geliştirmeye yönelik hazırlanan bir müdahale planının etkililiğini incelemektir. Çalışma, karma araştırma yöntemlerinden deneysel müdahale deseniyle tasarlanmış ve kesirler öğrenme alanına odaklanmıştır. Uygulama, 2024 yılı Mart-Mayıs ayları arasında, Antalya ilinde bir devlet okulunda özel öğrenme güçlüğü tanısı almış iki erkek öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırma kapsamında öğrencilere sunulan öğretim etkinlikleri, çeşitli matematiksel becerilerin geliştirilmesini hedeflemiştir. Bu beceriler; birim kesirleri sayı doğrusunda gösterme ve sıralama, tam sayılı kesirleri bileşik kesre ve bileşik kesri tam sayılı kesre dönüştürme, bir doğal sayı ile bir bileşik kesri karşılaştırma, sadeleştirme ve genişletmenin kesrin değerini değiştirmeyeceğini anlama ve bir kesre denk kesirler oluşturma, payları veya paydaları eşit kesirleri sıralama, birçokluğun istenen basit kesir kadarını ve basit kesir kadarı verilen bir çokluğun tamamını birim kesirlerden yararlanarak hesaplama, paydaları eşit veya birinin paydası diğerinin paydasının katı olan iki kesrin toplama ve çıkarma işlemlerini yapma ve anlamlandırma ile bu tür kesirlerle ilgili problemleri çözme ve kurma kazanımları içermektedir. Karma araştırma yöntemlerinden deneysel müdahale deseni kullanılan bu yöntemde nicel ve nitel araştırma teknikleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmada, nicel kısmı matematik ön test testten, nitel kısmı gözlem formları, öğrenci çalışma örnekleri, ders kayıtları, performans kayıtları, öğrenci ve araştırmacı günlükleri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcıların önkoşul becerilerini belirlemek amacıyla matematik testi uygulanmıştır. Bu testte belirlenen kazanımlara yönelik 20 soru seçilmiş; birinci katılımcı 4 soruya doğru, 4 soruya yanlış yanıt vermiş ve 12 soruyu boş bırakmıştır. İkinci katılımcı ise herhangi bir soruya doğru yanıt verememiştir. Ön test sonuçlarına göre birinci katılımcının başarı oranı %20 iken, ikinci katılımcı herhangi bir başarı gösterememiştir. Her iki öğrenci için hazırlanan müdahale planı, öğrencilerin kendi okullarında, ders saatleri dışında haftada üç gün, günde bir ders saati olmak üzere uygulanmıştır. Uygulama süreci toplamda sekiz hafta sürmüş ve 24 ders saati olarak tamamlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması ve analiz edilmesi eş zamanlı olarak yürütülmüş; elde edilen veriler sistematik şekilde analiz edilmiştir. Uygulama sonunda birinci katılımcımız %66,6 başarı gösterirken, ikinci katılımcımız %45,8 başarı göstermiştir. Elde edilen bulgular, müdahale planlarının öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerini, işlem yeterliklerini ve problem çözme yetilerini olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarında ve öz güvenlerinde de artış gözlemlenmiştir. Bu çalışma, özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışan eğitimciler, uygulayıcılar ve araştırmacılar için önemli çıkarımlar sunmaktadır. Bireyselleştirilmiş öğretim yöntemlerinin, özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin matematiksel gelişimlerini desteklemede önemli rol oynayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effectiveness of an intervention plan designed to improve the mathematical competencies of fifth-grade students diagnosed with specific learning disabilities. The study was conducted using an experimental intervention design, one of the mixed-method research approaches, and focused on the domain of fractions. The implementation took place between March and May 2024 in a public school in Antalya, Turkey, with two male students diagnosed with specific learning disabilities. The instructional activities offered to the students aimed to develop various mathematical skills, including: representing and ordering unit fractions on a number line; converting mixed numbers to improper fractions and vice versa; comparing a natural number with an improper fraction; understanding that simplification and expansion do not change the value of a fraction and creating equivalent fractions; ordering fractions with equal numerators or denominators; calculating the simple fraction of a given quantity and finding the whole given a simple fraction of it by using unit fractions; performing and interpreting addition and subtraction operations with two fractions having equal denominators or where one denominator is a multiple of the other; and solving and formulating problems involving such fractions. In this method, which employed the experimental intervention design of mixed-method research, both quantitative and qualitative research techniques were used. In the quantitative part of the study, a mathematics pre-test was administered; in the qualitative part, observation forms, student work samples, lesson recordings, performance records, student and researcher journals, and semi-structured interviews were utilized. Additionally, to determine participants' prerequisite skills, a mathematics test consisting of 20 questions targeting the specified learning outcomes was administered. The first participant answered 4 questions correctly, 4 incorrectly, and left 12 unanswered. The second participant did not answer any question correctly. According to the pre-test results, the first participant's success rate was 20%, while the second participant showed no success. The intervention plan for both students was implemented in their own schools, outside regular class hours, three days a week, one class period per day. The implementation lasted a total of eight weeks and consisted of 24 class periods. Data collection and analysis were carried out simultaneously, and the obtained data were analyzed systematically. At the end of the implementation, the first participant achieved a success rate of 66.6%, while the second participant achieved 45.8%. The findings indicate that the intervention plans positively contributed to students' mathematical thinking skills, operational proficiency, and problem-solving abilities. In addition, an improvement in students' attitudes toward mathematics and their self-confidence was observed. This study offers important implications for educators, practitioners, and researchers working with students with specific learning disabilities. It concludes that individualized teaching methods can play a significant role in supporting the mathematical development of students with specific learning disabilities.