Bürünsel özelliklerin dikotik dinleme yöntemine göre değerlendirilmesi
Evaluation of prosodic features according to dichotic listening method
  1. Tez No: 968529
  2. Yazar: DOĞUKAN KUTLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKER KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dikotik Dinleme, Bürünsel Özellikler, Beyin Baskınlığı, Kulak Tercihi, Dichotic Listening, Prosodic Features, Brain Dominance, Ear Preference
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, dikotik dinleme testinde sol beyin baskınlığı kaynaklı sağ kulak avantajına rağmen bürünsel özelliklerin katılımcıların işitme tercihlerini değiştirip değiştirmeyeceğini tespit etmektir. Araştırma nicel araştırma deseninde, nedensel karşılaştırma modelinde tasarlanmıştır. Verilerin toplanması için Beyin Baskınlık Envanteri, Başarı Testi, Tutum Ölçeği, Dikotik Hece Testi ve Dikotik Cümle Testi kullanılmıştır. Farklı testlerden elde edilen bu veriler için farklı analiz süreçleri yürütülmüştür. Beyin Baskınlık Envanterinden elde edilen sonuçlar için frekans ve yüzde analizi yapılmış, katılımcılar beyin baskınlıklarına göre mümkün olduğunca özdeş iki gruba dağıtılmıştır. Bu gruplara dinletilen metinlerden sonra Başarı Testi ve Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Bu testlerden elde edilen verilere normallik testi ve sonrasında bürünsel özelliklerin sonuçlar üzerindeki etkisini görebilmek için ilişkisiz örneklem t-testi uygulanmıştır. Dikotik Hece ve Dikotik Cümle Testinden elde edilen sonuçlar ise katılımcıların kulak tercihini ortaya koymuştur. Bu tercihlere frekans ve yüzde analizi uygulanarak aralarındaki fark yorumlanmıştır. Son olarak beyin baskınlığı ve dikotik dinlemede kulak tercihi arasında ilişki olup olmadığına bakılması için ki-kare testi uygulanmıştır. Tüm bu testler için SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Beyin Baskınlık Envanterine göre katılımcıların beyin baskınlıklarının neredeyse eşit şekilde dağıldığı, bürünsel özelliklerin başarı testinden elde edilen puanlar üzerinde anlamlı bir farklılık oluştururken katılımcıların dinlemeye karşı tutumlarına bir etkisi olmadığı, dikotik hece testinde sağ kulak avantajının görüldüğü, sağ kulak avantajının dikotik cümle testinde bürünsel özelliklerden etkilenmediği ve dikotik dinleme testinde kulak tercihinin beyin baskınlığından etkilenmediği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether the prosodic features will change the participants' hearing preferences despite the right ear advantage due to left brain dominance in the dichotic listening test. The study was designed in a quantitative research design with a causal comparison model. Brain Dominance Inventory, Achievement Test, Attitude Scale, Dichotic Syllable Test and Dichotic Sentence Test were used for data collection. Different analysis processes were carried out for these data obtained from different tests. Frequency and percentage analysis were performed for the results obtained from the Brain Dominance Inventory, and the participants were distributed into two groups as identical as possible according to their brain dominance. After listening, Achievement Test and Attitude Scale were applied to these groups. The data obtained from these tests were tested for normality and then an unrelated sample t-test was applied to see the effect of stylistic features on the results. The results obtained from the Dichotic Syllable and Dichotic Sentence Test revealed the participants' ear preferences. Frequency and percentage analysis were applied to these preferences and the difference between them was interpreted. Finally, a chi-square test was applied to see whether there was a relationship between brain dominance and ear preference in dichotic listening. SPSS 23 package program was used for all these tests. According to the Brain Dominance Inventory, it was concluded that the brain dominance of the participants was almost evenly distributed, that the implicit features made a significant difference on the scores obtained from the achievement test but had no effect on the participants' attitudes towards listening, that the right ear advantage was seen in the dichotic syllable test, that the right ear advantage was not affected by the implicit features in the dichotic sentence test, and that the ear preference in the dichotic listening test was not affected by brain dominance.