Artırılmış gerçeklik destekli matematik etkinliklerinin okul öncesi çocuklarda erken matematik yeteneği ve akıl yürütme becerilerine etkisi
The effect of augmented reality supported mathematics activities on early mathematical ability and reasoning skills in preschool children
  1. Tez No: 968627
  2. Yazar: MERVE COŞGUN DEMİRDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, matematik öğretimi, erken matematik yeteneği, akıl yürütme becerileri, okul öncesi eğitim, karma yöntem, augmented reality, mathematics teaching, early mathematical ability, reasoning skills, pre-school education, mixed methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, artırılmış gerçeklik teknolojisi destekli matematik etkinliklerinin 5 yaşındaki okul öncesi çocuklarda erken matematik yeteneği ve akıl yürütme becerileri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ayrıca çocukların materyallerle, öğretmenlerle ve akranlarıyla etkileşimlerini değerlendirmek ve deney grubundaki çocuklarla görüşmeler yaparak artırılmış gerçeklik teknolojisi hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmada, nicel ve nitel yaklaşımların bir arada kullanıldığı karma araştırma modellerinden iç içe gömülü desen benimsenmiştir. Araştırmada 5 yaş grubu okul çocuklara deneysel işlem öncesinde Erken Matematik Yeteneği Testi (TEMA-3) ve Erken Matematiksel Akıl Yürütme Becerileri Değerlendirme Aracı uygulanmıştır. Ardından artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla öğretim sürecinde, gözlem ve görüşme soruları ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda durum çalışması benimsenmiştir. Durum çalışmasında çocukların uygulama sırasında yaşadıkları deneyimler, etkinliklere katılım ve keyif aldıkları durumları içeren görüşme soruları ve artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanımı sırasındaki etkileşimleri anlamak için araştırmacılar tarafından geliştirilen etkileşim gözlem formu kullanılmıştır. Bulgular: Deney grubunda artırılmış gerçeklik destekli etkinlikler sonucunda hem erken matematik yeteneği hem de erken matematiksel akıl yürütme becerilerinde son test lehine anlamlı ve yüksek düzeyde gelişim tespit edilmiştir. Kontrol grubunda da anlamlı gelişim gözlenmiş ancak deney grubuna göre daha düşük etki büyüklüğü elde edilmiştir. Kovaryans analizi sonuçlarına göre, deney grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmuş, artırılmış edilmiştir. Kovaryans etkinliklerin erken matematik yeteneği üzerindeki etkisi %21, erken matematiksel akıl yürütme becerileri üzerindeki etkisi ise %31 düzeyinde ölçülmüştür. Haftalık gözlem sonuçlarında çocuk-çocuk, öğretmen-çocuk ve materyal-çocuk etkileşimlerinde on haftalık süreç boyunca artış olduğu görülmüştür. Görüşme sonuçlarında çocukların en çok üç boyutlu nesne görmekten keyif aldıkları, hayvan seslerini duymanın ve etkileşim içinde olmanın onları mutlu ettiği en sık ifade edilen bulgular arasındadır. Olumsuz görüş olarak seslerin zor duyulduğu ve tableti tutmakta güçlük çekildiği gibi teknik sorunlar görüşmeden çıkan sonuçlardandır. Sonuçlar: Artırılmış gerçeklik teknolojisi destekli matematik etkinliklerinin, 5 yaş grubu çocuklarının hem erken matematik yeteneklerini hem de erken matematiksel akıl yürütme becerilerini artırmada etkili olduğu bulunmuştur. Çocukların artırılmış gerçeklik uygulamalarına yüksek ilgi gösterdiği, etkinlikleri eğlenceli buldukları, ancak bazı teknik ve ergonomik sorunlar yaşadıkları da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of augmented reality technology-supported mathematics activities on early mathematical ability and reasoning skills in 5-year-old preschool children. It also aims to evaluate children's interactions with materials, teachers, and peers, and to determine their views on augmented reality technology by interviewing children in the experimental group. Method: In this study, a nested design from mixed research models, which combines quantitative and qualitative approaches, was adopted. In the study, the Early Mathematics Aptitude Test (TEMA-3) and an Early Mathematical Reasoning Skills Assessment Tool were administered to school children in the 5-year-old age group before the experimental procedure. Subsequently, data were collected through observation and interview questions during the teaching process using augmented reality applications. A case study was adopted for the qualitative dimension of the research. In the case study, interview questions covering the children's experiences during the application, their participation in activities, and the situations they enjoyed, as well as an interaction observation form developed by the researchers to understand their interactions during the use of augmented reality technology, were utilised. Findings: In the experimental group, augmented reality-supported activities resulted in significant and high development in both early mathematical ability and early mathematical reasoning skills in favour of the final test. Significant development was also observed in the control group, but a lower effect size was obtained compared to the experimental group. According to the results of the covariance analysis, significant differences were found in favour of the experimental group, with the effect of augmented reality-supported activities on early mathematical ability measured at 21% and on early mathematical reasoning skills at 31%. Weekly observation results showed an increase in child-child, teacher-child and material-child interactions throughout the ten-week process. The interview results revealed that children most enjoyed seeing three-dimensional objects, hearing animal sounds, and interacting with others, which were among the most frequently reported findings. Negative feedback included technical issues such as difficulty hearing the sounds and holding the tablet. Conclusions: It has been found that augmented reality technology-supported mathematics activities are effective in enhancing both the early mathematical abilities and early mathematical reasoning skills of children aged 5. It has also been determined that children show a high level of interest in augmented reality applications, find the activities enjoyable, but experience some technical and ergonomic issues.