İnsan ve hayvan konaklarda zoonotık cryptosporıdıum türlerinin moleküler prevalansı ve moleküler karakterizasyonunun araştırılması
Investigation of molecular prevalence and molecular characterization of zoonotic cryptosporidium species in human and animal hosts
  1. Tez No: 968668
  2. Yazar: BERAT DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium, Moleküler karakterizasyon, PCR, Zoonoz, Cryptosporidium, Molecular characterization, PCR, Zoonosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İNSAN VE HAYVAN KONAKLARDA ZOONOTIK CRYPTOSPORIDIUM TÜRLERİNİN MOLEKÜLER PREVALANSI VE MOLEKÜLER KARAKTERİZASYONUNUN ARAŞTIRILMASI Berat DENİZ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Parazitoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2018 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Merve YÜRÜK ÖZET Cryptosporidiosis; sitoplazma dışı, apikomleks, hücre içi ökaryotik protozoonlar olan Cryptosporidium türlerinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Parazit insanlar da dahil geniş yelpazede omurgalı konakta gastrointestinal sistemin mikrovillus epitelini enfekte ederek doku erozyonuna ve sonuç olarak ishale neden olur. Ookistlerin çok küçük olması ve maya ile karıştırılabilmesi nedeniyle rutin parazitolojik inceleme ile parazitin tanımlanması son derece güçtür ve parazite spesifik tanı yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Aside dirençli boyama ile yapılan mikroskopik incelemede ookist yapılarına göre tür ayrımı mümkün değildir. Tür ayırımı için moleküler yöntemlere gereksinim duyulmaktadır. Son yıllarda farklı Cryptosporidium türleri ile birlikte diğer patojenleri de saptayan PCR tabanlı testler geliştirilmiştir. Pahalı olmalarına karşın duyarlılıkları yüksek olan bu testlerin son yıllarda yaygınlığı giderek artmaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda Cryptosporidium türlerinin farklı hayvan türlerinde zoonotik özelliği ortaya koymak istenmiş ve“İnsan ve Hayvan Konaklarda Zoonotik Cryptosporidium Türlerinin Moleküler Prevalansı ve Moleküler Karakterizasyonunun Araştırılması”başlıklı çalışma yapılmıştır. Genel olarak Cryptosporidium türlerinin etkeni olduğu cyrptosporodiosise karşı parazitin hayvan ve insan konaklar arasında bulaşın moleküler seviyede araştırılarak yaygınlığının ve genotipik çeşitliliğin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, insan ve hayvan konaklardan toplanan dışkı örneklerinin DNA izolasyonunun ardından PCR ve QPCR testleri yapılmış ve Cryptosporidium türleri bakımından pozitif olduğu tespit edilen örnekler, pürifiye edilerek dizi analizi yapılmak üzere hizmet satın alımı yapılan firmaya gönderilmiştir. Elde edilen dizi bilgileri filogenetik araçlar kullanılarak analiz edilmiştir. Kedi, köpek ve buzağı örneklerinde yetiştiricileri ile beraber pozitif tespit edilen örneklerin filogenetik incelemesi sonucunda, hayvan izolatları ile insan izolatlarının arasında her grubun kendi içinde olmak üzere benzer diziye ve filogenetik karaktere sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, köpek, kedi, at, sığır ve kümes hayvanı gruplarında ve onların yetiştiriciliğini üstlenen kişiler arasında taşınmanın moleküler seviyede gösterildiği ilk çalışma olması bakımından özgündür. Bu nedenle tanıda yönlendirici olması açısından semptomların incelenmesi ve semptomlarla parazit genotipleri arasındaki ilişkinin aydınlatılması, epidemiyolojik çalışmaları olduğu kadar tanı çalışmalarına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Elde edilen veriler gelecekte yapılacak çeşitli çalışmalara temel teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MOLECULAR PREVALENCE AND MOLECULAR CHARACTERIZATION OF ZOONOTIC CRYPTOSPORIDIUM SPECIES IN HUMAN AND ANIMAL HOSTS Berat DENİZ Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Departman of Parasitology M.Sc Thesis, August 2025 Süpervisor: Dr. Öğr. Üyesi Merve YÜRÜK ABSTRACT Cryptosporidiosis is an infectious disease caused by Cryptosporidium species, which are extracytoplasmic, apicomplexan, intracellular eukaryotic protozoa. The parasite infects the microvillous epithelium of the gastrointestinal tract in a wide range of vertebrate hosts, including humans, causing tissue erosion and, as a result, diarrhea. Since the oocysts are very small and can be confused with yeast, it is extremely difficult to identify the parasite with routine parasitological examination, and parasite-specific diagnostic methods must be applied. It is not possible to distinguish species according to oocyst structures in microscopic examinations performed with acid-fast staining. Molecular methods are needed for species differentiation. In recent years, PCR-based tests that detect different Cryptosporidium species as well as other pathogens have been developed. Although expensive, these tests, which have high sensitivity, are not yet in widespread use. Therefore, in our study, we aimed to reveal the zoonotic feature of Cryptosporidium species in different animal species and the project titled“Investigation of Molecular Prevalence and Molecular Characterization of Zoonotic Cryptosporidium Species in Human and Animal Hosts”was designed. In general, it was aimed to reveal the prevalence and genotypic diversity of the parasite against cyriptosporodiosis caused by Cryptosporidium species by investigating the transmission between animal and human hosts at the molecular level. For this purpose, PCR and QPCR tests were performed after DNA isolation of stool samples collected from human and animal hosts and the samples detected to be positive for Cryptosporidium species were purified and sent to the company from which the service was purchased for sequence analysis. The obtained sequence information was analyzed using phylogenetic tools. As a result of the phylogenetic examination of the samples detected positive in cat, dog and calf samples together with their breeders, it was determined that animal isolates and human isolates - within each group - had similar sequences and phylogenetic characters. It was found to be similar. The study is unique in that it is the first study to show the molecular level of transmission among dog, cat, horse, cattle and poultry groups and among those who raise them. Therefore, it is thought that examining the symptoms and elucidating the relationship between symptoms and parasite genotypes will contribute to diagnostic studies as well as epidemiological studies. The data obtained will form the basis of various studies to be conducted in the future.