Siber zorbalığın insan hakları ve Türk Ceza Hukuku bağlamında incelenmesi
An analysis of cyberbullying in the context of human rights and Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 968669
  2. Yazar: ŞÜKRAN MERVE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. EYLEM ÇAKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Siber zorbalık, dijital şiddet, İnsan Hakları, AİHS, AİHM kararları, Cyberbullying, digital violance, human rights, ECHR, ECHR decisions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, çağın artan bir sorunu olan siber zorbalık davranışlarının görünüm biçimlerini tanımlamak, Türk Ceza Hukuku kapsamında kişileri siber zorbalık eylemlerine karşı korumaya ve zorba faili cezalandırmaya yönelik var olan pozitif hukuk düzenlemelerini incelemek ve en nihayetinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında siber zorbalık davranışlarının hangi temel insan haklarını ihlal ettiğini tespit etmektir. Araştırmanın ilk bölümünde siber zorbalığın kavramsal çerçevesi çizilmiş bu kapsamda siber zorbalığın ne olduğu, tanımı açıklanmış, farklı görünüm biçimleri tartışılmıştır. Bu bağlamda, siber zorbalığın çalışma konusu yapılma nedeni üzerinde durulmuş ve güncel haberler ve anket çalışmaları doğrultusunda artan siber zorbalık davranışlarına dikkat çekilmiştir. Akabinde siber zorbalığın Türk Ceza Hukuku kapsamında hangi suçlara vücut verdiği, ilgili suça ilişkin pozitif hukuk düzenlemeleri ve siber suçlara yönelik delillerin nasıl elde edildiği incelenmiştir. İnceleme yapılırken Yargıtay kararlarından ve Uluslararası Sözleşmelerden faydalanılarak çalışmanın pratik hukuktaki faydasına dikkat çekilmiştir. Çalışmanın özgün katkısını ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin siber zorbalık olgularına yaklaşımını hangi normatif dayanaklara ve değerlendirme kriterlerine yasladığını ortaya koyan karar analizleri oluşturmaktadır. Önce siber zorbalığa doğrudan ya da dolaylı atıf yapan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları incelenmiş, bu kapsamda kararlarda da zikredilen uluslararası sözleşme metinlerine yer verilmiş ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında ihlal edilen insan hakları tespit edilmiştir. Sonuç kısmında ise siber zorbalık suçlarındaki cezasızlık algısının azaltılmasına, siber zorbalığın yol açtığı insan hakları ihlallerinin etkili biçimde önlenebilmesi için ulusal mevzuatın güçlendirilmesine ve uluslararası normatif çerçevenin geliştirilmesine yönelik somut öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the forms of cyberbullying behavior, which is a growing problem of our age, to examine the existing positive legal regulations aimed at protecting individuals against cyberbullying actions and punishing the perpetrators within the scope of Turkish Criminal Law, and finally to determine which fundamental human rights are violated by cyberbullying behavior in light of the decisions of the European Court of Human Rights. In the first section of the research, the conceptual framework of cyberbullying is outlined, including what cyberbullying is, its definition, and its different forms. In this context, the reason for studying cyberbullying is emphasized and attention is drawn to the increasing incidence of cyberbullying behavior based on current news and survey studies. Afterwards, the crimes that cyberbullying constitutes under Turkish Criminal Law, the positive legal regulations related to the crime, and how evidence of cybercrimes is obtained are examined. While conducting the examination, the practical legal benefits of the study are highlighted by referring to Supreme Court decisions and international conventions. The original contribution of the study lies in the analysis of decisions that reveal the normative bases and evaluation criteria underlying the European Court of Human Rights' approach to cyberbullying cases. First, European Court of Human Rights decisions that directly or indirectly refer to cyberbullying were examined, the texts of international conventions mentioned in these decisions were included, and human rights violations under the European Convention on Human Rights were identified. In the conclusion section, concrete recommendations are presented for reducing the perception of impunity in cyberbullying crimes, strengthening national legislation to effectively prevent human rights violations caused by cyberbullying, and developing an international normative framework.