Rekreasyon bölümü öğrencilerinin yapay zekaya yönelik genel tutumlarının yapay zeka kaygı ve dijtal iyi oluş düzeylerine etkisi
The effect of recreation department students' generalattitudes towards artificial intelligence on theirartificial intelligence anxiety and digital well-beinglevels
  1. Tez No: 968671
  2. Yazar: DUHANCAN İCİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İyi Oluş, Yapay Zeka, Yapay Zeka Kaygı, Artificial Intelligence, AI Anxiety, Digital Well-Being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
REKREASYON BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN YAPAY ZEKAYA YÖNELİK GENEL TUTUMLARININ YAPAY ZEKÂ KAYGI VE DİJİTAL İYİ OLUŞ DÜZEYLERİNE ETKİSİ Duhancan İCİK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Prof. Dr. Ziya BAHADIR ÖZET Bu çalışmada, rekreasyon bölümü öğrencilerinin yapay zekâya yönelik tutumlarının, yapay zekâ kaygısı ve dijital iyi oluş düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler arasından tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 300 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Yapay Zekâ Genel Tutum Ölçeği, Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği ve Dijital İyi Oluş Ölçeği kullanılmış olup, çalışma betimsel ve ilişkisel tarama modeli kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bulgular, yapay zekâya yönelik tutumlar, kaygı düzeyleri ve dijital iyi oluşun cinsiyet, yaş, akademik başarı, sınıf düzeyi, bilgisayar kullanım yeterliliği ve bilgisayar kullanım süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle kadın öğrencilerin İş Değiştirme, Sosyoteknik Körlük, YZ Yapılandırması boyutlarında daha yüksek puanlara sahip olması, erkek öğrencilerin ise dijital iyi oluş düzeylerinin daha yüksek bulunması, ileri düzey bilgisayar kullanıcılarının eleştirel tutum eğilimlerinin artması ve uzun süreli kullanıcıların dijital yaşam doyumlarının yüksek anlamlısonuçlar arasındadır. Sonuç olarak, araştırma bulguları, yapay zekâya yönelik tutumlar, yapay zekâ kaygısı ve dijital iyi oluş düzeylerinin cinsiyet, yaş, akademik başarı, sınıf düzeyi, bilgisayar kullanım yeterliliği ve kullanım süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF RECREATION DEPARTMENT STUDENTS' GENERAL ATTITUDES TOWARDS ARTIFICIAL INTELLIGENCE ON THEIR ARTIFICIAL INTELLIGENCE ANXIETY AND DIGITAL WELL-BEING LEVELS Duhancan İCİK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sports Sciences Master's Thesis, August 2025 Advisor: Prof. Dr. Ziya BAHADIR ABSTRACT This study was conducted to examine the effects of recreation department students' attitudes toward artificial intelligence (AI) on their AI anxiety and digital well-being levels. The study group consisted of 300 students selected through random sampling from those studying in the Recreation Department of the Faculty of Sport Sciences at Erciyes University during the 2023–2024 academic year. Data were collected using the Personal Information Form, the General Attitudes toward Artificial Intelligence Scale, the Artificial Intelligence Anxiety Scale, and the Digital Well-Being Scale, within the framework of a descriptive and relational screening model. The findings revealed that attitudes toward AI, anxiety levels, and digital well-being showed significant differences according to gender, age, academic achievement, grade level, computer proficiency, and duration of computer use. Specifically, female students scored higher in the dimensions of Job Displacement, Sociotechnical Blindness, and AI Structuring, while male students reported higher levels of digital well-being. Advanced computer users tended to display more critical attitudes, and long-term users reported greater digital life satisfaction. In conclusion, the findings indicate that attitudes toward AI, AI anxiety, and digital well-being levels significantly differ according to variables such as gender, age, academic achievement, grade level, computer proficiency, and duration of computer use.