Homojen olmayan malzemelerden oluşan elastik silindirik bir kabuğun zamana bağlı basınç yükleri altındaki dinamik stabilitesi
Dynamic stability of elastic cylindrical shells made by nonhomogeneous materials under time dependent pressure loads
  1. Tez No: 96870
  2. Yazar: ALİ DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULLAH HEYDAROĞLU SOFİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirik Kabuk, İzotrop Elastik Cisim, Dinamik Stabilite, Homojen Olmama, Kritik Yük, Cylindrical Shell, Isotropic Elastic Material, Non-homogeneous, Dynamic Stability, Critical Load
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
n HOMOJEN OLMAYAN MALZEMELERDEN OLUŞAN ELASTİK SİLİNDİRİK BİR KABUĞUN ZAMANA BAĞLI BASINÇ YÜKLERİ ALTINDAKİ DİNAMİK STABİLİTESİ ÖZET Bu çalışmada elastisite modülü ve yoğunluğu kalınlık koordinatına bağlı olarak sürekli değişen izotrop elastik malzemelerden oluşan silindirik kabukların zamana göre kuvvet fonksiyonu şeklinde değişen uniform dış basınç yükü, eksenel basınç yükü ve kayma yükleri etkileri altında dinamik burkulması araştırılmıştır. Homojen olmayan elastik silindirik kabukların temel bağıntı, dinamik burkulma ve deformasyon uygunluk denklemleri çıkarılmıştır. Bu denklemlere Sachenkov metodu uygulanarak basıncın zamana göre değişim katsayısının değişik değerlerinde dinamik ve statik kritik yükler, bunlara bağlı dalga sayılan, kritik zaman, kritik impuls ve dinamiklik katsayısının minimum değerlerinin bulunması için genel formüller elde edilmiştir. Homojen olmama fonksiyonları sıfira eşit olduğunda ve basmç yükleri zamana bağlı lineer değiştiğinde homojen izotrop elastik malzemelerden oluşan silindirik kabuklar için uygun ifadeler bu formüllerden özel olarak elde edilmiştir. Daha sonra sayısal hesaplar yapılarak homojen olmamanın, basıncın zamana göre değişim katsayısının ve yükleme hızlarının kritik parametrelere etkisi incelenmekte, değişik yöntemlerle elde edilen teorik ve deney sonuçlan ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan hesaplar bu faktörlerin kritik parametrelere etkisinin çok önemli olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
m DYNAMIC STABILITY OF ELASTIC CYLINDRICAL SHELLS MADE BY NONHOMOGENEOUS MATERIALS UNDER TIME DEPENDENT PRESSURE LOADS ABSTRACT In this study, the dynamic stability of varying elasticity modulus and density continuously depending on thickness coordinate isotropic elastic cylindrical shell under the effect of external, axial pressure and wringing load which vary as a power function depending on time is researched. The fundamental relations, dynamic stability and deformation compatibility equations of non-homogeneous elastic cylindrical shell are derived. Applying Sachenkov' s method to these equations, general formulas to find minimum values of dynamic and statical critical loads, wave numbers according to them, critical time, critical impulse and dynamic factor are obtained at different values of variation coefficient of external, axial pressure and wringing load according to time. When nonhomogeneous functions are equal to zero and pressure loads are changed as linearly according to time, proper expressions for an homogeneous isotropic elastic cylindrical shell are obtained special from these equations. Then, after numerical calculation, the effect of nonhomogeneous, variation coefficient of external, axial pressure and wringing load according to time and loading speed to the critical parameters are examined and the results obtained are compared with the theoretical and experimental conclusions get from different methods. Calculations made prove that the effect of these factors to the critical parameters are very important.