Investigation of the antibacterial effects of essential oils on bacteria that cause urinary tract infection
Esansiyel yağların idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 968700
  2. Yazar: KAREMA MOHAMMED MOHAMMED HASHM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU VATANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Dama Tahtası Metodu, Esansiyel yağlar (EY), Fraksiyonel İnhibitör Konsantrasyon İndeksi (FİKİ), Minimum İnhibitör Konsantrasyonu (MİK), İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE), Antibiotic Resistance, Checkerboard Assay, Essential Oils (EOs), Fractional Inhibitory Concentration Index (FICI), Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Urinary Tract Infections (UTIs)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Antibiyotik direncinin her geçen gün yaygınlaşması bakteriyel enfeksiyonların tıbbi tedavisini giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle doğal ürünler, araştırmacıların bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için alternatif olarak değerlendirdikleri önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) dünyada en sık karşılaşılan enfeksiyonlardan biri olup, çoğu kadın olmak üzere milyonlarca insanı etkilemektedir. İdrar yolu enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilmektedir, ancak antibiyotik direnci tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, İYE tedavisinde antibiyotik kullanımını azaltmak için alternatif olarak doğal, bitkisel kaynaklardan elde edilen esansiyel yağlar araştırılmaya başlanmıştır. Çalışmada, esansiyel yağların İYE'ye neden olan bakterilere karşı etkinliği değerlendirilmiştir. Esansiyel yağların antibakteriyel etkileri hem tek başına hem de antibiyotik konsantrasyonlarını düşürmek veya söz konusu patojenler üzerinde antibiyotik etkinliğini arttırmak amacıyla antibiyotiklerle birlikte test edilmiştir. Çalışmada karanfil yağı, lavanta yağı, adaçayı yağı, çay ağacı yağı, limon otu yağı ve okaliptüs yağının Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Proteus mirabilis ATCC 7002 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 700829 bakterileri üzerindeki antibakteriyel etkileri tespit edilmiştir. Esansiyel yağların bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkilerinin tespit edilmesinde sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, dama tahtası yöntemi kullanılarak fraksiyonel inhibitör konsantrasyon indeksi (FİKİ) belirlenmesiyle siprofloksasin ve fosfomisin antibiyotikleri ile uçucu yağlar arasındaki sinerjistik aktiviteler tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları karanfil yağının E. coli ve P. aeruginosa üzerinde %0.05'lik minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değeri ile etkili bir antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Çay ağacı yağının da %0.05'lik MİK değeri ile P. mirabilis'in üremesini inhibe edebildiği tespit edilmiştir. Dama tahtası metodu sonuçlarına göre, çay ağacı yağı ve siprofloksasin kombinasyonunun K. pneumoniae üzerindeki etkisi dışındaki tüm esansiyel yağların (EY) siprofloksasin ile kombinasyonlarının P. mirabilis ve K. pneumoniae üzerinde sinerjistik etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Fosfomisinin limon otu yağı ile kombinasyonunun E. coli üzerinde ve lavanta, çay ağacı ve adaçayı ile kombinasyonlarıyla ise P. aeruginosa üzerinde sinerjistik etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar, esansiyel yağların idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklere alternatif veya tamamlayıcı bir tedavi seçeneği olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The daily spread of antibiotic resistance makes medical treatment of bacterial infections increasingly difficult. For this reason, natural products are among the most important resources that researchers are considering as an alternative for treating bacterial infections. Urinary tract infections (UTIs) rank among the world's most prevalent illnesses, affecting millions, predominantly women. Typically, UTIs are treated with antibiotics, but resistance complicates therapy. Therefore, essential oils from natural, vegetarian sources were explored as alternatives to reduce antibiotic use in the treatment of UTIs. This study evaluates essential oils' effectiveness against UTI-causing bacteria. Their efficacy was tested at varying concentrations, both alone and in combination with antibiotics, to determine whether they could minimize antibiotic dosages or enhance effectiveness against these pathogens. In the study, the antibacterial activities of Clove, Eucalyptus, Lavender, Lemongrass, Sage, and Tea tree essential oils were analyzed on Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Proteus mirabilis ATCC 7002, and Pseudomonas aeruginosa ATCC 700829. The broth microdilution method was used to determine the growth-inhibitory concentrations of the essential oils. Additionally, the checkerboard assay was employed to assess the synergistic activity between ciprofloxacin and fosfomycin, as well as essential oils, using the fractional inhibitory concentration index (FICI) determination. The research indicates that clove oil exhibits effective antibacterial activity against E. coli and P. aeruginosa, with a minimum inhibitory concentration (MIC) of 0.05%. Moreover, tea tree oil reduces the growth of P. mirabilis at the same MIC value of 0.05%. The checkerboard assay demonstrated that all essential oils (EOs) inhibited the growth of P. mirabilis and K. pneumoniae when combined with ciprofloxacin, exhibiting synergistic effects, except for tea tree oil, which showed indifference against K. pneumoniae. Fosfomycin also showed a synergistic effect with lemongrass oil against E. coli and with lavender, tea tree, and sage against P. aeruginosa. These results suggest that essential oils may be a viable alternative or complementary treatment option to antibiotics for urinary tract infections.