Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin meslekideneyimlerinin sosyolojik açıdan incelenmesi. (Bitlis ili Adilcevaz ilçesi örneği)
Professional teachers working in private education institutionssociological examination of their experiences. (Bitlis province Adilcevaz county example)
  1. Tez No: 968734
  2. Yazar: SUPHİ ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli öğrenciler, engelli sosyolojisi, öğretmenlik, özel eğitim kurumları, mesleki deneyim, Students with special needs, sociology of disability, teaching profession, special education institutions, professional experience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Bitlis ilinin Adilcevaz ilçesinde yer alan bir özel eğitim kurumunda görev yapan öğretmenlerin, özel gereksinimli bireylerle çalışma süreçlerinde edindikleri mesleki deneyimlerin sosyolojik bir bakış açısıyla incelenmesini amaçlamaktadır. Özel gereksinimli öğrencilere yönelik eğitim veren öğretmenler, meslekî pratiklerinde diğer öğretmenlerden farklı ve özgün deneyimler yaşamaktadır. Söz konusu kurumda görev yapan öğretmenlerin karşılaştığı öğrenci profili, geleneksel eğitim-öğretim süreçlerinden farklılık arz eden özgün uygulamaların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Araştırma, öğretmenlerin meslekî deneyimlerini derinlemesine incelemeyi hedefleyen nitel bir çalışma olup, fenomenolojik desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Adilcevaz ilçesinde bulunan Şehit Polis Mahmut İkibeş I. ve II. Kademe Özel Eğitim Uygulama Okulunda görev yapan 19 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler tematik analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, özel eğitim öğretmenlerinin eğitim-öğretim süreçlerinde çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Bu zorluklar arasında; öğrencilerin öğrenme güçlükleri, temel yaşam becerilerinde bağımsızlık kazanamamaları, öğretmenlerin birden fazla rol üstlenmek durumunda kalmaları, öğrenci profillerindeki çeşitlilik, engelli bireylere yönelik toplumsal tutumlar, her öğrencinin farklı öğrenme yöntemlerine ihtiyaç duyması, fiziksel ortamın yetersizlikleri ve velilerin eğitim sürecine sınırlı düzeyde katılım göstermesi yer almaktadır. Tüm bu etkenler, öğretmenlerin yoğun ve çok yönlü bir eğitim süreci deneyimlemelerine yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, from a sociological perspective, the professional experiences of teachers working with individuals with special needs at a special education institution located in the Adilcevaz district of Bitlis province. Teachers who provide education to students with special needs encounter distinctive and unique experiences in their professional practice compared to other educators. The student profiles in this institution necessitate the development of original practices that diverge from traditional educational processes. The research is a qualitative study designed to explore teachers' professional experiences in depth and was conducted using a phenomenological approach. The study group consists of 19 teachers working at Şehit Polis Mahmut İkibeş Special Education Practice School Levels I and II in Adilcevaz. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using thematic analysis techniques. The findings reveal that special education teachers face various challenges during the teaching and learning process. These challenges include students' learning difficulties, their inability to achieve independence in basic life skills, the necessity for teachers to assume multiple roles, diversity in student profiles, societal attitudes towards individuals with disabilities, the need for individualized learning methods for each student, inadequacies in the physical environment, and the limited involvement of parents in the educational process. All these factors contribute to teachers experiencing an intensive and multifaceted educational process.