İki fazlı kristallerin ara yüzeylerinde oluşan moire çizgileri
Formation of moire fringes on the interface of two phases crystal
  1. Tez No: 96878
  2. Yazar: MUSTAFA SERKAN SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHE ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: O-Örgüsü, Moire çizgileri, Faz Yüzeyi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
IV EKİ FAZLI kristallerin ara YÜZEYLERİNDE OLUŞAN MOİRE ÇİZGİLERİ ÖZET İki fazlı kristallerin oluşumu sırasında sıcaklık, basınç, ve mekanik zor gibi etkiler, fazların bazı kristal düzlemlerinin birbirlerine uyum sağlayabilmek için dönme, dilatasyon ve kesme zorlanmasına uğrayarak ara bölgede hiç bozulmamış veya çok az bozulmuş noktalar meydana getirdikleri deneylerle gözlenmiş olup bu durumlara ait analitik hesaplamalar yapılmaya çalışılmıştır. O-noktaları denilen bu uyum noktalarının konumlarına göre üç boyutta 0-örgüsü, iki boyutta O-çizgileri (-ki bunlara moire çizgileri de) denilmektedir Bu çalışmada 0-noktalanmn seçilen iki faz için koordinatları hesaplanmaya çalışılarak dönüşüm matrislerinin determinant değerlerinin yorumu yapılmıştır. Ayrıca iki boyutta moire çizgilerinin farklı dönme açılan ve farklı aralıkları için değişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
FORMATION OF MOIRE FRINGES ON THE INTERFACE OF TWO PHASES CRYSTAL ABSTRACT The effect of rotation, dilatasyon and shear result matching of some crystal planes of phases. There are some evidents shown in the literature that there have been defect and undefected phases. That points called as 0-points and it describes moire pattern in two dimention. The state of moire patterns can be found from the determinant of the transformation matrices and it also depends on the rank of matrice. This thesis describes the analytic calculation of 0-lattice points coordinates using transformation matrices for two selected phases and the geometic interpenetration of determinant values calculated from matrices. Key Words :0-Lattice, Moire fringles, Phase surface