Fen eğitiminde Feynman Tekniğinin akademik başarıya etkisinin ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi
An investigation of the effect of the Feynman Technique on academic achievement and students' opinions in science
  1. Tez No: 968798
  2. Yazar: SEVGİ ÇİLSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Feynman tekniği, fen öğretimi, karma araştırma, Feynman technique, science teaching, mixed research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5. sınıf fen bilimleri dersi“Işığın Yayılması”ünitesinin Feynman tekniği ile öğretilmesinin, öğrencilerin akademik başarılarına etkilerini araştırmak ve bu tekniğe dair öğrenci görüşlerini incelemektir. Araştırma, iç Anadolu bölgesinde yer alan bir şehir merkezindeki bir ortaokulun beşinci sınıfında öğrenim göre 60 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma karma yöntemle yürütülmüş olup; nicel kısmında ön test, son test ve kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel kısmında ise olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak“Akademik Başarı Testi”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS analizleri, nitel veriler ise içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, Feynman Tekniği ile öğrenim gören deney grubunun akademik başarıları, kazanıma uygun olarak kullanılan yöntemlerle öğrenim gören kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Kalıcılık testi sonuçları da deney grubu lehine anlamlı bir fark göstermiştir. Öğrenci görüşleri analiz edildiğinde, Feynman Tekniği'nin konuları daha iyi anlamalarına, akılda kalıcılığı artırmasına, eksiklikleri gidermesine ve eğlenceli olmasına vurgu yapıldığı tespit edilmiştir. Öğrenciler ayrıca Feynman tekniğinin Türkçe ve Matematik gibi farklı derslerde de kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Bu bulgular doğrultusunda, eğitimciler ve program geliştiriciler için Feynman tekniğinin fen öğretim programlarına entegrasyonuna yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of teaching the“Propagation of Light”unit in 5th-grade science class using the Feynman Technique on students' academic achievement and to examine students' opinions about this technique. The research was conducted with 60 fifth-grade students from a middle school in a city center located in the Central Anatolia region. The study was carried out using a mixed-methods approach; a quasi-experimental design with a pre-test, post-test, and control group was used for the quantitative part, and a phenomenology design was used for the qualitative part. The data collection tools used were the“Academic Achievement Test”and the“Semi-Structured Interview Form.”Quantitative data was analyzed with SPSS, and qualitative data was evaluated using content analysis. According to the findings of the study, the academic achievement of the experimental group, which learned with the Feynman Technique, was found to be significantly higher compared to the control group, which learned with methods appropriate to the learning outcomes. The results of the retention test also showed a significant difference in favor of the experimental group. When student opinions were analyzed, it was determined that the Feynman Technique was emphasized for helping them better understand topics, increasing retention, remedying deficiencies, and being enjoyable. The students also stated that the Feynman technique could be used in different subjects, such as Turkish and Mathematics. In line with these findings, various suggestions were offered for educators and curriculum developers regarding the integration of the Feynman technique into science education programs.