Dijital hikâye destekli argümantasyon uygulamalarının başarı, argümantasyon kalitesi ve eleştirel düşünme becerisine etkisi
The effects of digital story enhanced argumentation applications on achievement, argumentation quality and critical thinking skills
  1. Tez No: 968799
  2. Yazar: KÜBRA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SAYLAN KIRMIZIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: argümantasyon, akademik başarı, dijital hikâye, eleştirel düşünme, fen eğitimi, Dijital öyküleme, argumentation, academic achievement, digital story, critical thinking, science education, Digital storytelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretiminde dijital hikâye destekli argümantasyon uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları, eleştirel düşünme becerileri ve yazılı argümantasyon kaliteleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Kayseri il merkezindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 87 beşinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Karma araştırma yöntemi benimsenmiş ve gömülü desen kullanılmıştır. Nicel veriler“İnsan ve Çevre”ünitesine yönelik akademik başarı testi ve Eleştirel Düşünme Ölçeği ile, nitel veriler ise yazılı argüman formları ve öğrenci günlükleri aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma ikisi deney ikisi kontrol grubu olarak belirlenen dört şube ile yürütülmüştür. Deney grubunda Vyond platformu kullanılarak hazırlanmış olan dijital hikâyelerle desteklenmiş argümantasyon uygulamaları gerçekleştirilirken, kontrol grubunda mevcut fen bilimleri öğretim programı doğrultusunda ders işlenmiştir. Araştırma sonucunda, deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı düzeyleri ve eleştirel düşünme becerileri açısından kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde gelişim gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin gün geçtikçe yazılı argüman seviyelerinin gelişmesi ve kanıt temelli düşünme becerilerini kullanmaya başlamaları da önemli bir bulgudur. Çalışmada öğrenci günlüklerinden elde edilen bulgular dijital hikâye destekli argümantasyon uygulamalarının öğrenciler üzerinde hem bilişsel hem de duyuşsal düzeyde olumlu etkiler yarattığını, dersin içeriği ve pedagojik yapısının öğrenme sürecini desteklediğini göstermektedir. Bu bağlamda, dijital hikâye destekli argümantasyonun fen eğitimine etkili bir şekilde entegre edilebileceği önerisine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of digital story-enhanced argumentation applications on students' academic achievement, critical thinking skills, and written argumentation quality in science education. The study was conducted during the spring semester of the 2023-2024 academic year with 87 fifth-grade students attending a public middle school in the city center of Kayseri. A mixed-methods approach with an embedded design was adopted. Quantitative data were collected using an academic achievement test for the“Human and Environment”unit and the Critical Thinking Scale; qualitative data were obtained through written argumentation forms and student journals. The study was carried out with four classes, two assigned as experimental and two as control groups. While the control group received instruction based on the existing science curriculum, the experimental group participated in argumentation activities supported by digital stories created using the Vyond platform. Findings revealed that students in the experimental group showed significantly greater improvement in both academic achievement and critical thinking skills compared to the control group. Additionally, students in the experimental group demonstrated progressive enhancement in their written argumentation levels and began to utilize evidence-based reasoning skills. Qualitative findings from student journals indicated that the digital story-enhanced argumentation activities had positive effects on both cognitive and affective domains and contributed to a more effective learning environment. In this context, it is suggested that digital story-supported argumentation can be effectively integrated into science education.